Így gondozd a szobanövényeket tavasszal!

A szobanövények is hálásak azért, ha tavasszal kicsit rendbe hozzuk őket és a lakás is szebb lesz a gondozott, egészséges virágoktól. Cikkünkben a szobanövények tavaszi gondozásához adunk néhány hasznos tanácsot.
Így gondozd a szobanövényeket tavasszal!

A legfontosabb, hogy megtisztítsuk a növényeket az elszáradt levelektől. Amennyiben nem kerül sor átültetésre, érdemes fellazítani a talaj felső rétegét, óvatosan, nehogy megsérüljenek a gyökerek. A felnyurgult részeket le lehet levágni, a levágott részt egy csinos üvegbe vagy pohárba beállítva többnyire lehet gyökereztetni.

A kisebb példányokat állítsuk enyhe, langyos zuhany alá - ez nem vonatkozik az éppen virágzó növényekre. Ezeknél érdemes várni az átültetéssel és a mozgatással is a virágzás végéig. Az átültetés során mindig figyeljünk rá, hogy megfelelő virágföldet válasszunk.

A napjainkban nagyon népszerű flamingóvirág és az elnyűhetetlen szobapáfrány például az A típusú virágföldet kedveli. A klasszikus yucca és az igen divatos agglegénypálma, B típusú virágföldbe ültetve fejlődik legszebben, míg a látványos cikász, homokkal kevert C típusú földben.

A nagyobb virágok leveleiről le kell törölnünk a port. Amelyik növény kinőtte végérvényesen a lakást, azt megpróbálhatjuk eladni, vagy ajándékozni, ehhez jó felületet jelentenek a különféle növényekkel foglalkozó Facebook csoportok is. Ha senkinek sem tudjuk odaadni a túl nagyra nőtt növényt, esetleg kirakhatjuk a lépcsőházba, hogy díszítse a közös tereket.

Az átültetés előtt érdemes lehet szétnéznünk az üzletekben mutatós virágtartók iránt is, a választék szerencsére igencsak bőséges. Amikor visszatesszük a helyére a növényt, forgassuk meg, hogy egyenletesen fejlődjön, mivel a legtöbb növény mindig a nap felé fordul, ha forgatjuk, formásabban fejlődik.

A selejtezést, a virágoktól való érzékeny búcsút főleg a kisebb lakásokban tanácsos megejteni. A növények ugyanis egy idő után elveszik a levegőt és a helyet a bútoroktól és az ott lakóktól. Azokat a növényeket, amelyeken kártevők vannak, vigyük ki a szabadba és ott permetezzük le a megfelelő rovarölővel. Zárt térben nem szabad komolyabb permetezést végezni.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a szobanövények tavaszi gondozásához. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Kapcsolódó cikkek

Így gondozd a szobanövényeket tavasszal!

Így gondozd a szobanövényeket tavasszal!

A szobanövények tavasszal, sokkal több törődést igényelnek, mint télen. Összefoglaltuk, melyek a legfontosabb tavaszi gondozási feladatok.

Mit kell figyelembe venni fűnyíró vásárlásakor

Mit kell figyelembe venni fűnyíró vásárlásakor

A fűnyíró megvásárlása előtt fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy milyen terepen kívánja használni.

Áprilisi munkák a díszkertben

Áprilisi munkák a díszkertben

Ahhoz, hogy a díszkert igazán szépen mutasson, áprilisban el kell végeznünk néhány feladatot. Összefoglaltuk, melyek ezek.