Tippek, hogy kevesebb étel landoljon a szemetesben

A pocsékolás világméretű jelenség, miközben az éhezés szintén globális problémát jelent. Ezt a hatalmas kontrasztot mi is árnyalhatjuk, mert bár úgy tűnhet, nem a mi kukánk tartalma lesz a mérvadó, érdemes arra gondolni: a kicsi hősökből lesznek a nagyok.
Hasznos tippek az ételpazarlás ellen

Minden egyes alkalommal, amikor rendet teszünk a hűtőben, arra gondolni, hogy vannak emberek, akiknek a világ másik, de hozzánk közeli felén sem jut étel, de még tiszta víz sem, igazán borzalmas dolog. Ennek ellenére ez a valóság. Az élelmiszerpazarlással pénzt és energiát is pocsékolunk, károsítjuk a környezetet, mindemellett figyelmen kívül hagyjuk a többi ember sorsát. És ugyan a hűtő átrendezése közben nem tudjuk megoldani a globális élelmiszerválságot, de ahhoz hozzá tudunk járulni, hogy a tonnányi még felhasználható étel között ne legyen ott a mi háztartásunkból származó. Az ehhez szükséges lépések nagyon könnyűek és nem kerülnek semmibe.

 1. Készítsünk bevásárlólistát!

  A tudatosság az egyik legnagyobb fegyver a pazarlás ellen. Gondoljuk át, milyen ételeket szeretnénk készíteni, és ezekhez milyen összetevőkre van szükségünk. Ha egy előre elkészített listával érkezünk az üzletbe, kisebb az esélye, hogy elcsábulunk. Ez egyébként is hasznos módszer, hiszen így kivédhetjük az impulzusvásárlást és a kiadásainkat is jobban tervezhetővé tesszük.

 2. Ne tárazzunk be hetekre zöldségekből

  A zöldség és gyümölcs hamarabb romlik meg a cukornál, ezzel nehéz vitába szállni. Éppen ezért érdemes úgy válogatnunk bevásárláskor, hogy ne egy közelgő világvége átvészelésével számoljunk, hanem néhány napi szükséglettel. Ez azért hasznos, mert a legtöbben a már nem tökéletesen frissnek tűnő gyümölcsöt is a kukába ejtik, pedig az még tökéletesen jó. Ha esetleg elszámoltuk magunkat, ott a mélyhűtő. Egy kis aprítás, darabolás, és máris megmenekültünk a felesleges pazarlástól, és ráadásul még később is lesz aprított zöldségünk, gyümölcsünk otthon.

 3. Nem kell félni a dátumoktól!

  Persze valószínűleg nagyon kevesen vannak, akik éppen a dátumoktól félnek, de a lényeg az, hogy a lejárati idő ma már nem azt jelenti a termékek legnagyobb részénél, hogy annak lejártával ehetetlenné válnak. Igazság szerint a minőség sok esetben semmit sem csökken, ezért mielőtt lendületből a kukába vágnánk bármit, tegyünk egy próbát.

 4. Mentsük meg, amit lehet!

  Ahogy ezt már fentebb is írtuk, érdemes számolni a mélyhűtő remek tulajdonságaival, hiszen egy-egy maradék étel később még nagyon jól jöhet.

 5. Rend a lelke

  Érdemes néhányszor átforgatni a hűtő tartalmát alkalmanként, hogy lássuk, mivel is állunk szemben. Ha tudjuk, mik várnak ránk a hideg polcokon, könnyebb lesz a tervezés. Éppen így érdemes a spájz, kamra, polcok átnézése is, mert ezekkel a néhány perces műveletekkel rengeteg ételt menthetünk meg.

Kapcsolódó cikkek

Az ökológiai növénytermesztés alapja a jó vetőmag

Az ökológiai növénytermesztés alapja a jó vetőmag

A biogazdálkodás esetében különösen igaz, hogy a jó termés kulcsa a megfelelő vetőmag. Meglepően sok tényezőt kell figyelembe venni ezeknek a magoknak az előállítása során.

Alaplépések a hulladékmentes életmód felé

Hulladékmentes életmód: alaplépések afelé, hogy ne termeljünk szemetet

Kis lépésekkel hatalmas ugrásra vagyunk képesek, és bármennyire elképzelhetetlennek tűnik, a kényelemről sem kell teljesen lemondani, ha egy környezetbarátabb életre szavazunk.

A környezettudatosság - A környezetbarát emberek 7 szokása – jó szokásokon alapszik.

A környezetbarát emberek 7 szokása

A környezetbarát, környezettudatos embereknek sok pozitív szokása van. Mi most 7 ilyen szokást mutatunk be.