Labdaszedő négylábúak a teniszpályákon

A tenisz az egyik legnépszerűbb sportág világszerte, ami nem is csoda, hiszen a tehetséges játékosok sora, a rengeteg kapcsolodó rendezvény mind-mind népszerűsíti a sportágat. A teniszbajnokságok egy részén, már évek óta futnak jótékonysági programok is, amelyek növelik a nézettséget is, a jó cselekedetek hirdetése mellett.
Labdaszedő kutyák a sao paulo-i Brasil Openen

A tenisz az egyik legnépszerűbb sportág világszerte, ami nem is csoda, hiszen a tehetséges játékosok sora, a rengeteg kapcsolódó rendezvény mind-mind népszerűsíti a sportágat. A teniszbajnokságok egy részén, már évek óta futnak jótékonysági programok is, amelyek növelik a nézettséget is, a jó cselekedetek hirdetése mellett. A teniszmérkőzésekre legtöbb esetben fogadni is érdemes, hiszen ennél a sportnál az esélyek is magasabbak, mert elég csupán jól ismerni a játékszabályokat és a játékosok sportolási mentalitását. A Globusbet.com oldala pontosan ehhez mérten kínál lehetőségeket, így a sport szerelmesei a szerencsejáték kedvüket is ki tudják élni a kedvenc mérkőzéseik alatt.

Egyre inkább népszerűbb az, hogy a teniszversenyeken a gyerekek helyett betanított kutyák segítik a játékosok munkáját. A labdaszedő négylábúak határozottan élvezik is a feladataikat, főleg a nagyobb testű, apportírozó fajták. Az ötletet, már számos rendezvényen bevezették, így nem is volt kétség, hogy ezt a programot folytatni fogják a jövőben is.

Kutyák szedték a labdákat, például a Champions Tennis gálaversenyen is, ahol 3 kis szőrös állat volt a fókuszban a játékosok mellett. A kutyák Canine Partners névre hallgató jótékonysági szervezettől érkeztek és a Bahrami, Ferrero, Leconte és Penrnfors játékok során voltak jelen, mint aktív segítők.

A szervezet idomárai azt is elmesélték, hogy hogyan is zajlott a kutyák kiképzése, mert bár mindegyik négylábú profi nevelésben részesült és rendszeresen kisegítik a fogyatékkal élő embereket, a teniszlabda után való futkosás nem volt beépítve egyik állat tanmenetébe sem. A kezdetek elég nehezen mentek, nyilatkozta az egyik tréner, de néhány napos gyakorlás már igen hamar meghozta a várt eredményeket. Első körben a szokásos tárgyakkal próbálkoztak, amiket amúgy is, alkalmanként felvesznek és a kiadott parancs alapján a célszemélynek adnak. Ezután következtek a teniszlabdák, amiket, egy bérelt teniszpályán

Az állatok élvezték a nyílt megmérettetést és örömmel álltak be a sorba és figyelték a pályáról lepattanó labdák sorozatát. Hasonló kutyás kisegítés a sao paulo-i Brasil Open keretein belül jött létre, ahol szintén több kutya is beállt a népszerű teniszjátékosok mellé labdaszedőnek. A két eset között az a különbség, hogy míg a Champions Tennis bajnokságon már eleve betanított állatokkal dolgoztak, addig a Brasil Open-en az átlagos, utcai kutyák kapták a figyelmet.

Az esemény szervezői ezzel a húzással arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a kóbor, befogadott vagy akár az utcán élő négylábúak is képesek a taníthatóságra és teljes értékű családtagként részt tudnak venni a hétköznapokban is. A kutyák, az elmúlt 3 évben remekül beváltották a hozzájuk fűzött reményeket és a rengeteg pozitív visszacsatolás révén a kutyás kampány folytatódni is fog a jövőben is. Bár éles meccsen nem szerepeltek még az állatok, de a rendezvény elődöntőin és a döntők bemelegítő edzésein bizony kivették a maguk részét ők is.

A segítő kutyákat végül be is fogadták a 2016-os bajnokság után, az egyiket például Serena Williamsről nevezték el tisztelet gyanánt - jegyzi az Unilad oldala. A 2018-as rendezvényen 6 újabb, idősebb kutyát vittek a teniszmérkőzésre, név szerint Cindyt, Nandat, Pretinhat, Miat, Arletet és Ovelhat, akiket ki is öltöztettek, hogy még csábítóbbak legyenek a leendő gazdik szemében.

A kampány mellé a Premier Pet kisállat-élelmiszeripari vállalat is csatlakozott, akik szintén szívügyüknek tartják a kóbor állatok otthonra találását. A vállalat marketing és stratégiai tervezéseinek az igazgatója, Madelena Spinazzola elmondta, hogy bár nehéz sorsú kutyákkal dolgoznak együtt, nem szeretnék, hogy ez a jövőbeli sorsukat is megbélyegezze az állatoknak. Be akarják bizonyítani, hogy ugyanúgy tudnak szeretni ők is, ha nem jobban, mint a normális körülmények között felnővő társaik. A szervezők azt remélik, hogy hamarosan Wimbledonba is eljut a kampányuk a labdaszedő kutyákkal együtt.

Kapcsolódó cikkek

Honnan tudják a költöző madarak, hová repüljenek?

Honnan tudják a költöző madarak, hová repüljenek?

Még arra is rájöttek, mikor éri meg itthon maradni.

Kutyafajták, amik lakásban is tarthatóak

Kutyák, akik jól érzik magukat a lakásban

Bár valójában egyik kutya se érzi magát jól a lakásban, ha nem házban lakunk, akkor ezeket a kutyákat válasszuk.

Megölik az utódjaikat

Gyilkosság az anyaméhben

A majmok nagyon kegyetlenek tudnak lenni.