Mi okozhatja közel egymillió faj kihalását a jövőben?

A válaszhoz, hogy minek hatására fognak jelenleg létező fajok kihalni, nem kell messze menni. A problémát nagyrészt az emberi faj tevékenységei okozzák.
Mi okozhatja közel egymillió faj kihalását a jövőben?

 

Három éves népszámlálás és több százezer szakértő által összegyűjtött adatokat mutatott be az Onu nevű cég 2019 májusában, amiben többek között azt írják, hogy "Megsemmisítjük gazdaságaink pilléreit, megélhetését, az élelmiszerbiztonságot, az egészséget és az egész világ életminőségét".

 

Habár még csak az elején vagyunk ennek a szomorú tendenciának, de rövid időn belül milliónyi állat- és növényfaj tűnhet el a föld színéről. Tudósok szerint ez az emberek hibája, egy eddig még meg nem élt borzalom, ami veszélyeztetheti a biodiverzitást. Ez a kihalás nem lenne kíméletes, és a Földön élő fajok 1/8-ra lenne hatással. A szakértők szerint az egyetlen remény, hogy elkerüljük a legrosszabbat, az az, hogy megszüntessük az ökoszisztémák kiaknázó intenzív emberi tevékenységeket. Ahogy a szakértők írták, "Az ökoszisztémák és az összes többi faj egészsége gyorsabban romlik, mint valaha.".

 

 

Sikerült 130 állam delegáltjainak összeállítani egy szöveget, melyben olvasható más megdöbbentő megállapítások között, hogy Európában a leginkább érintett faj a csipkebogyó, 50%os csökkenés az elmúlt 40 évben, a kis kék pillangó, ami az 1970-es évektől 38% -kal csökkent. Míg a méhek és a rovarok egyharmadát fenyegeti a kihalás veszélye, de nem felejtkezhetünk meg a vörös mókusokról, denevérekről és sünökről sem. Ezen adatok fényében sok tudós azt állítja, hogy a Föld a történetében a hatodik tömeges kihalás szélén áll, de ez az első, ami az embernek és tevékenységének tulajdonítható. Az elmúlt évszázadokban 680 gerinces állatfaj halt ki az emberi beavatkozásnak köszönhetően.

 

A nagymértékű fajkihalás elsőszámú okozója nem a klímaváltozás, hanem sajnálatos módon az emberek viselkedése, és ahogy ez hatással van a bolygónkra és az azt benépesítő élőlényekre. Egy ökológiai katasztrófa elkerülése végett szükség van politikai közbelépésekre, szabályozásokra, a Föld és a természeti erőforrások kiaknázása ellen. Ezek közé tartozik az erdőírtás, a bányászat, a túlvadászás és a túlhalászás, a vegyi szerek felesleges vagy nem megfelelő használata, a szemetelés, valamint az ivóvízkészletek szennyezése is. 

 

 

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a biológiai sokféleség csökkenése közvetlen hatást gyakorol mindannyiunkra: az ételektől az energiáig, az ivóvíztől a gyógyszerek előállításáig. "A természet elemeinek különböző módon való kiaknázása, óriási. És alapvető fontosságú az emberek jólétéhez. Továbbá azért, mert a legtöbb ilyen alapanyag nem helyettesíthető". Az előbbi megállapításra jó példa a fa, mint alapanyag nagyon sok iparág számára, a beporozás, amit azon rovarok végeznek, amik kifejezetten veszélyes helyzetbe kerültek, az ember felelőtlen viselkedése miatt.

 

Sajnos nem csak a fajok kihalása lehet baljós jel, ilyennek tekinthető a hőmérsékletváltozás is. Ahhoz, hogy a hőmérséklet emelkedését, az elfogadható 1.5 fok alatt tartsuk, sürgősen dolgoznunk kell a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentésén, és a biológiai sokféleség megőrzésén, különös figyelmet fordítva az ökoszisztémákra, ami számunkra, emberek számára, is a túlélés záloga.

 

Kapcsolódó cikkek

Mi okozhatja közel egymillió faj kihalását a jövőben?

Mi okozhatja közel egymillió faj kihalását a jövőben?

A válaszhoz, hogy minek hatására fognak jelenleg létező fajok kihalni, nem kell messze menni. A problémát nagyrészt az emberi faj tevékenységei okozzák.

Megölik az utódjaikat

Gyilkosság az anyaméhben

A majmok nagyon kegyetlenek tudnak lenni.

Labdaszedő kutyák a sao paulo-i Brasil Openen

Labdaszedő négylábúak a teniszpályákon

Kutyák szedik a labdákat egyes teniszmérkőzéseken.