10 érdekesség a hörcsögökről

A hörcsögök nem csak a gyerekek, de a felnőttek körében is kedvelt háziállatok. Aprók, szeretni valóak, igazi kis mókamesterek. Következzen róluk 10 érdekesség, amiket sokan nem tudnak!
10 érdekesség a hörcsögökről

1. Csak és kizárólag egyedül tarthatóak. Ha több hörcsögöt tartunk együtt, bármikor veszekedésbe kezdhetnek, ami akár az egyikük életébe is kerülhet. Soha ne tartsunk együtt több hörcsögöt! Igazán boldog csak az egyedül tartott hörcsög lehet.

2. Bár apró állatok, tágas lakhelyre van szükségük. A hörcsögök a vadonban egyetlen éjszaka alatt több km2-es területet barangolnak be, miközben élelem után kutatnak. Így a hörcsög lakhely kialakítása során az alapterületet kell szem előtt tartanunk. Törpehörcsögnek legalább 3.000 cm2 alapterületű (pl. 6050 cm-es), aranyhörcsögnek pedig legalább 4.000 cm2 alapterületű (pl. 8050 cm-es) lakhelyet kell beszereznünk.

3. Vastag alomrétegre van szükségük. Mivel a hörcsögök a vadonban föld alatti járatokban élnek, vastag almot kell tennünk alájuk, így tudnak benne ásni, akárcsak a természetben. Ha a lakhely engedi, tegyük az almot 10-15, vagy akár 20 cm vastagon! Sokan forgácsot használnak alomként, de választhatunk papíralmot, lenalmot vagy kenderalmot is. Ha pedig az almot szénával keverjük, jobban meg fogja tartani a hörcsög által ásott alagutakat. Érdemes ezt a trükköt is bevetnünk – kedvencünk hálás lesz érte.

4. Rendkívül mozgékony állatok. Egyetlen éjszaka alatt akár 10-15 km-t is lefuthatnak. Emiatt nagyon fontos, hogy lakhelyükön rendelkezésre álljon egy hörcsögkerék. Törpehörcsögnek legalább 20, aranyhörcsögnek pedig legalább 28 cm átmérőjű kereket vásároljunk. Ebben már egyenes gerinccel, fájdalommentesen és kényelmesen tudnak futni.

5. Nem jó nekik a rácsos kerék. A rácsokon való lépkedés nagy fájdalmat okoz, akár talpfekély is kialakulhat tőle. Ráadásul, ha a rácsok közé lépnek futás közben, akár a lábuk is eltörhet. Rácsos kerék helyett mindenképpen zárt futófelületűt válasszunk!

6. Csincsillahomokban fürdenek. Sokan nem tudják, de a csincsillahomok a hörcsöglak fontos kelléke. Nem csak tisztítja a bundát, de növeli a komfortérzetet is, valamint természetes talajt/közeget biztosít. Emellett a hörcsögök nagyon szeretnek ásni és hemperegni benne. A homokot szórjuk egy magasabb falú, 15-20 cm átmérőjű edénybe, és úgy tegyük be hörcsögünkhöz az alom tetejére.

7. A hörcsögök is megbetegedhetnek. Mint minden állat, ők is lehetnek atkásak, megfázhatnak, vagy épp kialakulhat náluk kötőhártya gyulladás. Ha a hörcsögön betegség jeleit tapasztaljuk (görbe hát, lapított fül, étvágytalanság), mihamarabb keressünk fel állatorvost. Ha az állat időben egy egzotikus állatokhoz értő orvos kezei közé kerül, nagy eséllyel felépülhet.

8. Minden nap friss ivóvizet kell biztosítanunk számukra. Sajnos sok helyen a mai napig találkozhatunk azzal a téves információval, hogy a hörcsögöknek nincs szükségük ivóvízre. Ez egyáltalán nem igaz! Ahogy minden emlős, a hörcsögök is isznak vizet. Ezt önitatóban vagy tálban helyezzük el.

9. 25 fok felett könnyen hőgutát kaphatnak. Mivel a hörcsögök nem tudnak izzadni, a nyári meleg akár halálos is lehet rájuk nézve. Ezért különösen fontos, hogy 25 fok felett hűtsük a lakhelyet jégakkuval vagy jeges vizes palackkal.

10. Fehérje gyanánt érdemes szárított rovarokat adnunk nekik. A hörcsögöknek 3 fő táplálékuk van: magvak, zöldségek és fehérje. Magkeveréket és zöldséget naponta kell kínálnunk, szárított rovarokat pedig 2-3 naponta. Ebből tudják fedezni fehérje szükségletüket.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.

Kapcsolódó cikkek

Honnan tudják a költöző madarak, hová repüljenek?

Honnan tudják a költöző madarak, hová repüljenek?

Még arra is rájöttek, mikor éri meg itthon maradni.

Mi okozhatja közel egymillió faj kihalását a jövőben?

Mi okozhatja közel egymillió faj kihalását a jövőben?

A válaszhoz, hogy minek hatására fognak jelenleg létező fajok kihalni, nem kell messze menni. A problémát nagyrészt az emberi faj tevékenységei okozzák.

Papagáj a koronatanú egy gyilkossági ügyben

Papagáj, mint koronatanú?

Papagáj volt a szemtanú egy gyilkossági ügyben.