Milyenek lesznek a jövő repülői?

A klímaválság következtében egyre fontosabb, hogy megtaláljuk a környezetkárosító légi közlekedés alternatíváit.
Milyenek lesznek a jövő repülői?

Mindenki egyetért abban, hogy a légi közlekedés módjait meg kell változtatnunk, ha csökkenteni akarjuk szén-dioxid-kibocsátást, és elérni a 2030-ra kitűzött klímacélokat. De vajon hogy lenne mindez lehetséges?

Első lépésben természetesen át kellene állnunk az olajból finomított kerozinról a fenntartható energiaforrásokra. A problémát a biomasszából előállított, szén-dioxid-semleges üzemanyag, a SAF (Sustainable Aviation Fuel, vagy fenntartható repülési üzemanyag) hidalhatja át.

2008 óta átfogó kísérleteket folytatnak a biomasszából nyert, kevert biokerozinnal, amellyel meghajtva eddig már nem kevesebb, mint 200 ezer repülőjárat szállt fel.

Jelenleg azonban az EU területén felszálló repülők mindössze 1 százaléka használ SAF-t, és egyelőre csupán 25 reptéren lehetséges tankolni a bioüzemanyagból.

Ám ezen kívül is vannak alternatívák: lassan megjelennek a piacon az elektromos meghajtású repülőgépek, rövidebb távokon pedig akár hibrid gépekkel is közlekedhetünk majd.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

A bolygó megmentése - 7 egyszerű lépés a bolygó megmentéséért – 7 kis lépéssel.

7 egyszerű lépés a bolygó megmentéséért

A bolygónk megmentésért mi magunk is sokat tehetünk. A cikkben tippeket adunk, hogy mit tegyél és mi mindannyian mit tegyünk, hogy óvjuk a környezetünket.

Nyaralás során is óvjuk - 7 remek tipp a környezetbarát utazáshoz – a bolygónkat.

7 remek tipp a környezetbarát utazáshoz

Amikor nyaralunk, akkor is fokozottan ügyelnünk kell a bolygónkra, a környezetünkre. A cikkben 7 tippet is adunk, hogyan valósítsd ezt meg.

Károsak-e valójában a SUV-ok?

Károsak-e valójában a SUV-ok?

Mennyiben jogosak a kritikák? Utánajártunk.