5 lépéssel a klímaváltozás ellen
Ne pazaroljuk az energiát
Az energiával való takarékoskodással nem csak a levegőszennyezést kerülhetjük el, hanem pénzt is megtakaríthatunk ezzel a lépéssel. Amikor nem használjuk az elektromos készüléket, akkor a csatlakozóját húzzuk ki a hálózatból. Használjunk energiatakarékos címkével ellátott készülékeket. Használjunk megújuló energiaforrásokat, avagy úgynevezett zöld energiát. A zöld tető vagy a napelem felállítása is egy hasznos megoldás.
Ne vágjunk ki fákat
Az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik legjobb klímaváltozási megoldása a fák kivágásának megakadályozása. A kivágott fák miatt megemelkedik az üvegházhatású gázkibocsátás, amely az éghajlatváltozás egyik fő oka. Ha papírra van szükségünk, jó megoldás az újrahasznosítás, hiszen ezzel nem csak fát óvunk meg a kivágástól, de a környezetszennyezést is csökkentjük.
Ne költsünk sokat
Ne költsünk sokat, azaz vásároljunk kevesebbet. Amennyiben csökkennek az emberek fogyasztási igényei, ezzel kevesebb lesz a fosszilis üzemanyag égése, ez pedig csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Vásároljunk bio logóval ellátott termékeket, mert ezeknek a termékeknek az alapanyagai biogazdálkodásból származnak. Ne csak élelmiszereket, hanem tisztítószereket és kozmetikai szereket is ezen tanúsítvány alapján válasszunk és vásároljunk.
Fogyasszunk növényekben gazdag ételeket
Az állattenyésztés teszi ki az üvegházhatású gáz kibocsátás mintegy 15-20 százalékát. A tejtermék és a hús előállítása sokkal több kibocsátást eredményez, mint a növények, vagy a zöldségek termesztése. Mindemellett a rovarölő szerek és a hasonló termékek felhasználása szintén káros gázokat bocsát ki a légkörbe. Ezért is nagyon lényeges, hogy növényi étrendre váltsunk, vagy legalábbis csökkentsük az állati eredetű táplálékok fogyasztását.
Élelmiszert semmiképpen se pazaroljunk
Évente élelmiszert pazarolnak a legtöbbet az emberek. A rossz csomagolás és tárolás, a helytelen kezelés és a rossz időjárás lehet az oka az élelmiszerpazarlásnak. Többek között az ételek rothadása is megnöveli az üvegházhatású metán gáz kibocsátását, ezért mindenképpen meg kell akadályozni az élelmiszerpazarlást és nagyon fontos fejleszteni a feldolgozási, a tárolási és a szállítási folyamatokat.