Milyen módszerekkel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat?

Minden vállalkozásnak, cégnek szem előtt kellene tartania, hogy minél környezetbarátabbá váljon. Hogyan lehet ezt elérni? Például a pazarlás csökkentésével és a hatékonyság növelésével. Csökkenteni lehet továbbá az egészségügyi kockázatokat és minden cégnek fontosnak kellene lennie, hogy olyan vevőket vonzanak be, akik környezettudatosan gondolkodnak, azaz olyan embereket, akik fontosnak gondolják a környezet védelmét. A cikkben bemutatunk néhány módszert, amely elősegíti, hogy a vállalatok és cégek, hogyan is tudják csökkenteni az ökológiai lábnyomukat, azaz hogyan működhetnek környezettudatos módon.
Az ökológiai lábnyom csökkentése - Milyen módszerekkel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat? – nagyon lényeges.

Csökkenteni kell a kibocsátott szén-dioxidot

Az, hogy egy üzleti vállalkozás, egy üzem, egy gyár mennyi szén – dioxidot bocsájt ki, nagyban meghatározza, hogy mennyire környezettudatos a viselkedésük. Hiszen minél több káros anyagot bocsájtanak a külső térbe, annál jobban veszélyeztetik a környezetet és annál kevesebb az esély arra, hogy elnyerjék a környezettudatos cég nevet. A szén-dioxid kibocsátás csökkentésének egyik módja, ha a cégek hatékonyabban gazdálkodnak az energiával, azaz hatékonyabban használják azt fel.

Az energiatakarékos épületek kialakítása és berendezések beszerzése nagymértékben csökkentik az ökológiai lábnyomot, így erre kiemelten figyelniük kell a cégeknek és vállalatoknak.

A vízzel is lehet takarékoskodni

Mint ahogyan a hétköznapi embereknek is azt szajkózzák, hogy ne pazaroljunk, ne pocsékoljuk a vizet, úgy a nagyobb vállaltoknak is figyelembe kellene venniük ezt a felhívást, hiszen nekik is gazdaságosabban kellene bánni a vízkészlettel, ezek a szabályok rájuk is éppen úgy vonatkoznak.

Nem mindegy, honnan szereznek be

A cégeknek, vállaltoknak sok mindenre szükségük van, hogy a munkájukat hatékonyan és gördülékenyen tudják végezni. Ezek az erőforrások lehetnek irodai cikkek vagy éppen gyártási alapanyagok. A beszerzés során a helybeli beszerzést kellene szem előtt tartani, hiszen ezzel a módszerrel csökkenthető a környezetre nehezedő teher. Ez egyébként egyre elterjedtebb a cégek életében, hiszen minél közelebbről szállíttatják a céghez az árut, annál több pénzt és energiát takaríthatnak meg. És ezzel csökkenhetnek a környezetre nehezedő hatások is.

Az újrahasznosítás jelentősége

A cégek, üzemek és gyárak először anyagot szállíttatnak a helyszínre, majd újabb használati cikkeket hoznak létre, illetve minden maradék anyagot, dolgot meg kell semmisíteniük. Ezek az eljárások azonban hatással vannak a környezetre is. Az újrahasznosítással minden cég jól jár, de nem csak a vállalatoknak kedvez ez a lépés, hanem a környezetnek is. A gépek, berendezések megfelelő karbantartásával is csökkenthető az ökológiai lábnyom, sőt azzal is, ha az irodákban a papírnak nem csak az egyik, hanem mindkét oldalára nyomtatnak.

A kevesebb utazás, kevesebb energiafelhasználással jár

Minél kevesebbet utaznak a munkavállalók, annál többet tesznek a környezetükért. Az üzleti utazásokat is minimalizálni lehet például webkonferenciák lehetőségének a megteremtésével. Ha mindképpen elengedhetetlen az utazás, akkor üzemanyag- takarékos gépparkot szükséges a vállalatoknak létrehozni.

Megújuló energiaforrások

A legtöbbet azzal tennék a nagyobb cégek, ha megújuló energiaforrásokat használnának, hiszen ezek csökkentik a környezetre gyakorolt negatív hatást és még az energiaszámlák is csökkennének.

Kapcsolódó cikkek

Nyaralás során is óvjuk - 7 remek tipp a környezetbarát utazáshoz – a bolygónkat.

7 remek tipp a környezetbarát utazáshoz

Amikor nyaralunk, akkor is fokozottan ügyelnünk kell a bolygónkra, a környezetünkre. A cikkben 7 tippet is adunk, hogyan valósítsd ezt meg.

A körforgás: A fenntartható gazdálkodás új dimenziója

A körforgás: A fenntartható gazdálkodás új dimenziója

A körforgás, vagy körforgásos gazdálkodás, egy fenntartható üzleti modell, amelynek célja a természeti erőforrások maximális kihasználása és a hulladék minimálisra csökkentése.