Miért olyan hasznos a városi zöldövezet kialakítása? 5 okot is sorolunk

A városok sok problémával szembesülnek manapság. Ilyen többek között a légszennyezettség, a magas hőmérséklet és a szélsőséges időjárás minden évszakban. Manapság nem meglepő, hogy úgynevezett zöld tetőket látunk, azaz az épületek tetején zöld növényeket ültetnek és nevelnek. A zöld tetők a klímaváltozásért felelős szén –dioxid elnyelői. A zöld tetők nem csak a levegő tisztításában vesznek aktívan részt, hanem akár több fokkal is csökkenthetik a városok átlagos hőmérsékletét és ezzel a káros városi szmog is jelentősen lecsökken.
A zöldövezet szép - Miért olyan hasznos a városi zöldövezet kialakítása? 5 okot is sorolunk – és pozitívan hat az emberi egészségre.

A zöld tetők másik nagy előnye, hogy visszatartják az esővíz mintegy negyven százalékát. Akár húsz perccel is késleltethetik a víz lezúdulását, ezzel pedig megakadályozhatják a vízelvezető rendszerek összeomlását. A cikkben 5 okot is felsorolunk, hogy miért olyan fontos a városi zöldövezetek kialakítása.

Jobb lesz a társadalmi kohézió és az emberek közötti kapcsolat

A zöld területtel rendelkező városok fokozzák a társadalmi kohéziót és kapcsolatokat, hiszen ezek a zöldövezetek egyfajta szociális térként is szolgálnak, ahol az emberek találkozhatnak és jókat beszélgethetnek egymással.

A zöldövezetek ezen kívül pozitívan befolyásolják a lakók viselkedését, hiszen a városi parkok építik és fejlesztik a lakók közötti kapcsolatokat, ezzel erősítve a közösségi kötelékeket és az identitástudatot.

Elősegítik az emberek jólétét

Bizonyított tény, hogy a városokban létesített zöldövezet nem csak a hangulatot javítja, hanem fokozza az egészséget és az emberek jólétét. Ha mindennap csak félórát zöld területen sétálunk és pihenünk, akkor sikerül ellazulnunk, ami viszont csökkenti a városi élet által életre kelt stresszt.

Gazdaságilag is hasznosak

A városokban telepített zöldövezetek gazdaságilag is rendkívül hasznosak, ugyanis a statisztikák azt mutatják, hogy a zöldövezetben sokkal magasabbak az ingatlanárak. Sok esetben sajnos nem is egészségügyi, hanem gazdasági szempontok miatt épülnek a városokban ilyen zöldövezetek, pedig az egészségügyi céloknak kellene prioritást élveznie.

Jobb a levegő minősége

A városba telepített fáknak van egy másik előnye, ugyanis hatásukra csökken a városokban a légszennyezettség. A levegő szennyezettsége nagyon sok egészségügyi rendellenességet okozhat. Viszont a városi zöld területek döntő szerepet játszanak a levegő tisztán tartásában. A cserjék és a fák el tudják távolítani a káros gázokat és részecskéket a levegőből.

A fák és a klímaváltozás

A városokban kialakított zöldövezetek hozzájárulnak a hőmérséklet csökkenéséhez. Több fa, több árnyékot biztosít és így alacsonyabb lesz a hőmérséklet. Ez pedig lehetővé teszi, hogy csökkenjen a légkondicionálás és más energiafelhasználási igények szükségessége.

Kapcsolódó cikkek

Halvásárlás tudatosan

Halvásárlás tudatosan

Útmutató a halak és a tenger gyümölcseinek vásárlásához.

6 mód a környezetbarát utazáshoz - az utazásunk is lehet környezetbarát

6 mód a környezetbarát utazáshoz

A környezetbarát utazás egyik módja, ha minél kevesebbet utazunk repülőgéppel. A cikkből kiderül, hogy mit tehetünk még annak érdekében, hogy az utazásunk környezetbarát legyen.