6 mód a környezetbarát utazáshoz

Az utazás az élet fontos és szerves része. Az emberek sokat utaznak, pedig az utazás, főleg a repülőgéppel történő utazás, vagy az autóval történő utazás, káros lehet a környezetre. Ugyanis az üzemanyag elégetése szén – dioxid kibocsátást eredményez, és ez csökkenti a rendelkezésünkre álló erőforrásokat. A cikkben hat olyan tippet adunk, amelyek segítenek csökkenteni ezeket a negatív hatásokat. Ha mindenki csak néhány változást hajtana végre, úgy nagy változásokat idézhetnénk elő. Olyan változásokat, amelyek lehetővé tennék, hogy a bolygónk fellélegezzen egy kicsit.
Az utazásunk is lehet - 6 mód a környezetbarát utazáshoz – környezetbarát.

Közlekedj kerékpárral

A kerékpárral gyorsan és környezetbarát módon közlekedhetsz a városban, vagy a helyen, ahol élsz, de még a nyaralás során is kerékpározhatsz, hiszen sok városban ingyen is lehet kerékpárt kölcsönözni. A kerékpározással megakadályozhatod, hogy szennyező anyag kerüljön a légkörbe. A kerékpározás emellett javítja a szív –és érrendszert. Mindemellett a városban a gyorsabb közlekedést is lehetővé teszi.

Használd a tömegközlekedést

A tömegközlekedés kiváló módja a környezetbarát utazásnak, akár busszal, akár villamossal teszed azt. A metró például hatvan százalékkal kisebb szén-dioxid kibocsátást eredményez, mint az autó, így érdemes minél többet metróval utazni. A világ számos városában ma már elektromos buszok is közlekednek. Ezek az autóbuszok kevesebb káros anyag – kibocsátást eredményeznek, mint a földgázt használó buszok. És a szmogképződést is a felére csökkentik.

Sétálj, amennyit csak tudsz

A városban élők számára ideális megoldás a gyaloglás is. Így hosszabb ideig tarthat, míg eléred a munkahelyedet, a bevásárlóközpontot, vagy éppen a parkot, viszont ez egy környezetbarát utazási lehetőség mindenki számára.

Használj elektromos járművet

Az elektromos járművek nem bocsátanak ki semmilyen káros anyagot. Az elektromos járművek éppen ezért páratlan zöld közlekedési módot kínálnak. A régi, hagyományos üzemanyaggal közlekedő autók nagyon szennyezik a környezetet, így új autó vásárlásánál mindenképpen érdemes megfontolni az elektromos, környezetbarát autó vásárlását.

Ne utazz feleslegesen

Noha ez áldozatot igényelhet néhány ember számára. Amennyiben az idődet, a pénzedet és az erőforrásokat utazásra fordítod, mindig győződj meg arról, hogy valóban fontos, hogy az adott célpontra eljuss, azaz van –e valami haszna, értelme az utazásodnak.

Ha mégis repülővel kell utaznod

Mindenki tudja, hogy a repülőgépek bocsájtják ki a legtöbb szén –dioxidot. Ma már arra is van lehetőség, hogy a légitársaság felajánlja az utasoknak a szén – dioxid kibocsátás ellensúlyozását, némi plusz díj ellenében. A többletpénzből a légitársaságok fákba és növényekbe, valamint egyéb, a környezet javítását célzó kezdeményezésekbe fektetnek be.

Kapcsolódó cikkek

Graz metróvonalat épít

Graz metróvonalat épít

3,3 milliárd euros költségvetéssel épít metróvonalat Graz városa.

Antropogén zajok az óceánok mélyén! Túléli az állatvilág?

Dübörgő hangzavar az óceánokban - túlélésért folyik a harc

A kutatók a jelenlegi földtörténeti kort atropocén kornak javasolják nevezni, ami annyit tesz: „az ember kora”. Nem lehetünk túl büszkék erre a címre, mivel ez negatív jelzőként kerülne be a geológiai tudományokba.

A fák hatással vannak ránk, - A fák, a faültetés 7 előnye – emberekre is.

A fák, a faültetés 7 előnye

A fák nem csak széppé varázsolják a környezetünket, de nagyon sok pozitív hatással is rendelkeznek. A cikkben ezeket a pozitív hatásokat sorakoztatjuk fel.