Dogscooting - amikor a kutya húzza a gazdát

A dogscooting, ami egy kutya vontatású roller, egyre divatosabb kutyások körében.
Dogscooting - amikor a kutya húzza a gazdát

Kira, egy juhászkutya, aki szívesen száll rollerre. A gazdája rácsatolja a vontatáshoz szükséges hámot, majd gyorsan összekapcsolja a rollert vontató szíjjal, és már indulhatnak is. Egy pillanat, és elindul, és máris óriási sebességgel száguld a réten.

„Nagyszerű, hogy így a kutya ki tudja élni a futási vágyát, minden energiáját ki tudjaadni magából, és többé-kevésbé szabadnak érzi magát” – véli a gazdája, aki a belga juhászkutyájával mintegy két éve űzi a dogscooting sportot. Kira nősténykutya, és egy igazi „energiabomba”. Miután néhány kilométert lehúz a mezőn és erdőn át, kellemesen ellazul.

„Este boldogan fekszik a heverőn.” És ő maga, a gazda is élvezi, hogy a kutyájával ilyen túrát tesz meg a természet lágy ölén.

A gondolat, hogy a kutyájával ezt a sportot űzze, 35 éves korában merült fel, mivel azzal próbálkozott, hogyan tudná a kutyája energiáit minél jobban lekötni. Előtte már a 6 éves Kirával többféle „kutyaképzéssel” próbálkozott. Többek között nyomkövetésre és engedelmességre oktatta. Úgy emlékszik, hogy a kutyája a roller vontatását egész gyorsan megtanulta: „Kétszer vagy háromszor próbálkoztunk, és már nagyszerűen futott velem.”

A kutyával rollerozás ma már divatsport, nyilatkozza egy edző. Pár éve már létezik a dogscooting, és „egyre több rajongója van. Még mindig fellendülőben van ez a sport.” Általában minden futást szerető kutyának ajánlatos. Az olyan szabadtéri sportok, ahol a kutya partner, egyre népszerűbbek.

Az úgynevezett canicross esetén a gazda és a négylábú egy szíjjal össze van kötve, és így futnak együtt a terepen.

A bikejöring esetén a kutyát kerékpárhoz csatolják.

Három- („dogtrike”) és négykerekű („sacco cart”) járműveket is húznak kutyák, de ezekben az esetekben többnyire két kutya húzza a járművet.

Kapcsolódó cikkek

Papagáj a koronatanú egy gyilkossági ügyben

Papagáj, mint koronatanú?

Papagáj volt a szemtanú egy gyilkossági ügyben.

A vadászkutyák típusai - Különleges képességek és feladatok a vadászatban

A vadászkutyák típusai - Különleges képességek és feladatok a vadászatban

A vadászkutyák világában számos különböző típus létezik, mindegyikük sajátos képességekkel és feladatokkal rendelkezik a vadászati tevékenységekben.

Honnan tudják a költöző madarak, hová repüljenek?

Honnan tudják a költöző madarak, hová repüljenek?

Még arra is rájöttek, mikor éri meg itthon maradni.