Dogscooting - amikor a kutya húzza a gazdát

A dogscooting, ami egy kutya vontatású roller, egyre divatosabb kutyások körében.
Dogscooting - amikor a kutya húzza a gazdát

Kira, egy juhászkutya, aki szívesen száll rollerre. A gazdája rácsatolja a vontatáshoz szükséges hámot, majd gyorsan összekapcsolja a rollert vontató szíjjal, és már indulhatnak is. Egy pillanat, és elindul, és máris óriási sebességgel száguld a réten.

„Nagyszerű, hogy így a kutya ki tudja élni a futási vágyát, minden energiáját ki tudjaadni magából, és többé-kevésbé szabadnak érzi magát” – véli a gazdája, aki a belga juhászkutyájával mintegy két éve űzi a dogscooting sportot. Kira nősténykutya, és egy igazi „energiabomba”. Miután néhány kilométert lehúz a mezőn és erdőn át, kellemesen ellazul.

„Este boldogan fekszik a heverőn.” És ő maga, a gazda is élvezi, hogy a kutyájával ilyen túrát tesz meg a természet lágy ölén.

A gondolat, hogy a kutyájával ezt a sportot űzze, 35 éves korában merült fel, mivel azzal próbálkozott, hogyan tudná a kutyája energiáit minél jobban lekötni. Előtte már a 6 éves Kirával többféle „kutyaképzéssel” próbálkozott. Többek között nyomkövetésre és engedelmességre oktatta. Úgy emlékszik, hogy a kutyája a roller vontatását egész gyorsan megtanulta: „Kétszer vagy háromszor próbálkoztunk, és már nagyszerűen futott velem.”

A kutyával rollerozás ma már divatsport, nyilatkozza egy edző. Pár éve már létezik a dogscooting, és „egyre több rajongója van. Még mindig fellendülőben van ez a sport.” Általában minden futást szerető kutyának ajánlatos. Az olyan szabadtéri sportok, ahol a kutya partner, egyre népszerűbbek.

Az úgynevezett canicross esetén a gazda és a négylábú egy szíjjal össze van kötve, és így futnak együtt a terepen.

A bikejöring esetén a kutyát kerékpárhoz csatolják.

Három- („dogtrike”) és négykerekű („sacco cart”) járműveket is húznak kutyák, de ezekben az esetekben többnyire két kutya húzza a járművet.

Kapcsolódó cikkek

Kutyafajták, amik lakásban is tarthatóak

Kutyák, akik jól érzik magukat a lakásban

Bár valójában egyik kutya se érzi magát jól a lakásban, ha nem házban lakunk, akkor ezeket a kutyákat válasszuk.

Hihetetlen állati szokások

Furcsa állati szokások, amik már szinte hihetetlennek tűnnek

Az állatvilágban is történnek néha olyan dolgok, amikről nehéz elhinni, hogy valódiak. Pedig de mennyire, hogy azok!

Honnan tudják a költöző madarak, hová repüljenek?

Honnan tudják a költöző madarak, hová repüljenek?

Még arra is rájöttek, mikor éri meg itthon maradni.