7 egyszerű lépés a bolygó megmentéséért

Néha azt gondolhatjuk, hogy a környezeti problémák olyan nagyok, hogy semmit sem tehetünk ezek ellen. Hiszen rengeteg áradás és erdőtűz van évről –évre, olvad a sarki jégtakaró és mi túl kevésnek, túl kicsinek érezzük magunkat ahhoz, hogy ezeket megakadályozzuk. Pedig nem vagyunk azok, hiszen ha minden ember környezettudatosan gondolkodna, akkor eljönne az az idő, amikor nem kellene aggódnunk a bolygónk miatt. Ha azonban azt szeretnénk, hogy az utánunk jövő generációk is egy élhető bolygón éljenek, akkor nem holnap, hanem még ma kell cselekednünk. Kezdhetjük a környezettudatos életünket apró változtatásokkal, amelyek idővel nagyobb eredményeket hozhatnak. Lássuk is, melyek ezek az apró lépések!
A bolygó megmentése - 7 egyszerű lépés a bolygó megmentéséért – 7 kis lépéssel.

Takarékoskodj a vízzel

Folyatod a vizet, amikor fogat mosol? Ne tedd! Már ezzel az aprócska változtatással is rengeteg vizet spórolhatsz meg. Ha a zuhanyzásodat csak két perccel csökkented, máris több liter vizet mentettél meg. Ha az otthonodban szivárog a víz, vagy csöpög a csap, szereltesd meg minél gyorsabban, hiszen ezzel nem csak a vizet pazarolod, de nem is élsz költségtakarékosan.

Spórolj az energiával

Használj energiatakarékos izzókat. A LED-es izzókkal nem csak energiát, de pénzt is meg tudsz takarítani. Amikor nem tartózkodsz a szobában, kapcsold le a villanyt, lefekvés előtt kapcsold ki a tévét és a számítógépet, hiszen éves szinten ilyen apró dolgokkal is rengeteget spórolhatsz.

Legyél a fenntartható fogyasztás híve

Az általunk választott, vásárolt ételek és italok hatással vannak a környezetünkre. A megvásárolt élelmiszerek előállításához, víz és talaj szükséges, illetve energia kell a feldolgozásukhoz és a csomagolásukhoz, a szállításukhoz pedig üzemanyag szükséges. A növények előállításához kevesebb energiára és erőforrása van szükség, mint az állati eredetű termékek előállításához. A gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék, különösen azok, amelyeket helyben termesztenek, fenntarthatóbbak a környezet számára.

Ültess fákat

Ültess minél több fát a kertedbe, vagy csatlakozz olyan csoportokhoz, akik gyakran ültetnek fákat, vesznek részt faültetési projektekben. A fák csökkentik a környezetben, pontosabban a levegőben lévő szennyező anyagokat, így a belélegzett levegő egészségesebb lesz, ezzel pedig az emberek egészsége lesz jobb.

Tartsd szem előtt az újrahasznosítást

Csökkentsd a környezetedben a hulladékokat, azaz az eldobható tárgyakat, szemetet. Nagyon sok dolgot nem fontos a hulladéktárolóba dobnod. Ilyen például a papír, a szövet vagy a műanyag, merthogy ezeket újra is lehet hasznosítani. Próbálj meg komposztálni, így tápanyagokkal gazdagíthatod azt a talajt, amelybe zöldségeket ültetsz tavasszal.

Kerékpározz autózás helyett

Az emberek egyik célja az kell, hogy legyen, hogy ne használjanak üzemanyagot, vagy csak keveset használjanak. A kerékpározás a legjobb lehetőség a környezet védelmére és az egészségünk megőrzésére.

Vásárolj helyi termelőktől

A helyi termelőktől történő vásárlás nem csak a levegőszennyezést csökkenti, hanem a környék gazdasági növekedését is megtámogatja.

Kapcsolódó cikkek

Az ökológiai lábnyom csökkentése - Milyen módszerekkel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat? – nagyon lényeges.

Milyen módszerekkel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat?

Bolygónk védelmében, csökkentenünk kell az ökológiai lábnyomunkat. A cikkből kiderül, hogy a cégeknek, vállalatoknak milyen lépéseket kell megtenniük ennek érdekében.

5 lépéssel a klímaváltozás ellen

5 lépéssel a klímaváltozás ellen

A klímaváltozás ellen mi, emberek is sok mindent tehetünk. 5 tippet is adunk ehhez.