Muszáj mindig normann fenyőt venni karácsonykor?

A karácsonyfa tradíciója alapvetően nem a fenntarthatóságot képviseli, de szerencsére vannak alternatívák.
Karácsonyfa - muszáj mindig normann fenyőt venni karácsonykor? karácsony 2021 - karácsony 2022

Kevés család van Magyarországon, ahol ne állítanának fenyőfát karácsonykor. A fadíszítés közös program majdnem minden háztartásban, és az ajándékokat ia karácsonyfa alatt helyezzük el. De miért ne lehetne modernizálni ezt a tradíciót, és ezáltal jobban óvni a környezetünket is?

A legtöbb megvásárolt karácsonyfa ültetvényen nő és különböző permetezőszereket használnak a kártevőtlenítésére. Ez nem csak a földre és a vízre, de a környezetünkben élő állatokra, főleg a rovarokra nézve nagyon ártalmas, és akkor a fák szállításához szükséges károsanyag-kibocsátásról még nem is beszéltünk.

Ám a faállítás hagyományát nem kell felrúgni a zöld életmód jegyében: szerencsére ma már számos alternatíva áll a rendelkezésünkre.

A legnépszerű fenyőfajta nálunk is a normann fenyő, azt azonban érdemes tudnunk, hogy ezek a fák gyakran tesznek meg nagy utat a nappalinking: származhatnak Dániából, Ausztriából, Lengyelországból vagy Csehországból.

Érdemes megfontolnunk, hogy a fentiek helyett inkább olyan fát válasszunk, amit nem kell országhatárokon keresztül, többezer kilométeren át szállítani! Ilyen lehet például a lucfenyő. Ha nem tudjuk, honnan hozták be a fákat, érdemes az eladótól érdeklődnünk.

Fontos tudnunk azt is, hogy a fák akár 140 féle mesterséges anyag maradványait is hordozhatják a permezetés következtében. A szakértők kilenc olyan anyagot találtak ezek közt, ami különösen káros az egészségre.

Ezek közül ki kell emelnünk a lambda-cyhalothrint, ami az ideg- és a hormonrendszer működését is megzavarhatja. Azonban akárcsak élelmiszerből, karácsonyfából is vehetünk biót, amit nem permeteznek!

Ha pedig nem szeretnénk, hogy a karácsonyfánk kidobáskor elpusztuljon, ma már többek közt Angliában és Svácjban is bevett gyakorlat a fabérlés a különböző faiskoláktól. Általában az ünnepek időtartamára, legfeljebb két hónapig kölcsönözhetjük ki a fát, és aztán vissza is szállítják azt.

Kapcsolódó cikkek

A körforgás: A fenntartható gazdálkodás új dimenziója

A körforgás: A fenntartható gazdálkodás új dimenziója

A körforgás, vagy körforgásos gazdálkodás, egy fenntartható üzleti modell, amelynek célja a természeti erőforrások maximális kihasználása és a hulladék minimálisra csökkentése.

15 dolog, amit az erdőirtás ellen tehetünk

15 dolog, amit az erdőirtás ellen tehetünk

Vajon mennyiben érinti a mi életünket a Föld egyre zsugorodó tüdeje?

Nyaralás során is óvjuk - 7 remek tipp a környezetbarát utazáshoz – a bolygónkat.

7 remek tipp a környezetbarát utazáshoz

Amikor nyaralunk, akkor is fokozottan ügyelnünk kell a bolygónkra, a környezetünkre. A cikkben 7 tippet is adunk, hogyan valósítsd ezt meg.