Áprilisi munkák a díszkertben

A kellemesebb hőmérsékletű hétvégék és hétköznap délutánok, vagy éppen a húsvéti hosszú hétvége jó alkalmat teremtenek a tavaszi munkák elvégzésére, cikkünkben ezeket a kerti munkákat foglaltuk össze röviden.
Áprilisi munkák a díszkertben

Áprilisban még lehetőség van díszfákat, cserjéket és évelőket ültetni, de csak olyan fajokat, amelyek nem korán kihajtóak vagy lombfakadás előtt virágzóak. Emiatt például a téli jázmin, a varázsmogyoró, és a tündérfa ültetésével meg kell várnunk az őszt.

Az egynyári virágpalántáknak lassan már a földben lesz a helye. A megszokott muskátli, petúnia és büdöske mellett mindig akadnak izgalmas fajták a kertészetekben.

Ilyen a Nemesia, amely az oroszlánszáj, vagy más néven a tátika rokona. Hozzá nagyon hasonló a Diascia és az Angelonia, amelyek ugyancsak látványos balkonnövények. A virág 15-25 centiméter magasra nő, enyhén vaníliaillatú, fajtái liláskékek vagy lilásrózsaszínek, sárgák, barackszínűek. Egészen nyár végéig gazdagon virágzik.

Az évelő növények és a rózsatövek közül el kell bontani a tavalyi talajtakaró mulcsot. Jó, ha a tavaszi napsugár átmelegíti a talajt és az kicsit kiszárad, levegőzik. A nyári őszi hagymás gumós növények elültetésének is most jött el az ideje. Most érdemes kiültetni a kertbe a már elvirágzott cserepes hagymásokat és a kankalint, azaz Primulát.

A korábban telepített gyepet az időjárástól függően áprilisban szoktuk először lenyírni. Ilyenkor időszerű a gyep szellőztetése is - ami azt jelenti, hogy kézi vagy gépi szellőztetővel, keresztben és hosszában, 2-4 centiméter mélyen "felszaggatjuk" a talajt – ez megakadályozza a mohásodást.

Itt az ideje a sásliliom, az évelő szarkaláb, a kék nőszirom, a krizantém és a margaréta tőosztásának is. A díszkert mellett a konyhakertben is tevékenykedhetünk. Ha egy igazi különlegességet szeretnénk nevelni a kertben, akkor az okra, remek választást jelent, mely látványnak sem utolsó virágzata miatt.

Az okra termesztéséhez áprilisban vessük el beltérben, kis poharakba a magokat, az előnevelt palántákat pedig, a májusi fagyok elmúltával ültessük ki a szabadba. Az okra termését gyorsan be kell takarítani, mivel könnyen elfásodik. A virágzás után 4-6 nap múlva már szedhetjük.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak voltak számodra. Sikeres kertészkedést, szép virágokat, és bőséges termést kívánunk!

Kapcsolódó cikkek

Zöld technológiák alkalmazása a mezőgazdaságban - Hogyan járul hozzá az Érmellékkincse a fenntarthatósághoz

Zöld technológiák alkalmazása a mezőgazdaságban - Hogyan járul hozzá az Érmellékkincse a fenntarthatósághoz

A mezőgazdaság kulcsfontosságú szerepet játszik az élelmiszer-ellátásban és az élelmiszeriparban, de gyakran nagy hatással van a környezetre is.

Mit kell figyelembe venni fűnyíró vásárlásakor

Mit kell figyelembe venni fűnyíró vásárlásakor

A fűnyíró megvásárlása előtt fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy milyen terepen kívánja használni.

Így gondozd a szobanövényeket tavasszal!

Így gondozd a szobanövényeket tavasszal!

A szobanövények tavasszal, sokkal több törődést igényelnek, mint télen. Összefoglaltuk, melyek a legfontosabb tavaszi gondozási feladatok.