Hogyan neveljünk húsevő növényt?

Mit esznek a növények? Semmit – mondanák legtöbben. Azonban léteznek húsevő növények, amelyek étlapján a rovarok szerepelnek. Hogyan jutnak hozzá?
Hogyan neveljünk húsevő növényt?

Ragadozó virág – paradoxonnak hangzik, de létezik ilyen és a legszebb példája ennek a „Vénusz csapdája” névre hallgató, Észak-Amerikában honos, de mára már világszerte megtalálható, közkedvelt betéri növény.

Ez a növény, az egyik úgynevezett húsevő, összecsukható csapdát képez tüskés tapintósörtékkel a fogólevelek kerekein. "Ha megérinti ezeket a sörtéket, a csapda összepattan" - magyarázza Mario Winkler, aki maga is kertész, de nagy rajongója a ragadozó növényeknek, maga is gyűjti őket. „Egyszerre izgalmasak és gyönyörűek” – mondja.

A mi szélességi fokunkon például a mocsarakban különféle típusú ragadozó növény nő. Ezek a húsevők olyan váladékkal vonzzák a rovarokat, amelyeket a leveleken szorosan elhelyezkedő csápokon választanak ki. Ezek a cseppek csillognak a napfényben. Ha zsákmány érkezik a csápokhoz, akkor megtapad. A szemben lévő csápok összezáródnak, hogy benntartsák őket. Ezután az emésztőenzim segítségével lebontják a zsákmányt és feloldják a tápanyagokat.

Ezek a növények a természetben tápanyagszegény talajon vagy fákon nőnek, nem túl vízigényesek. A nemesítésükre főleg dekoratív virágaik miatt volt igény. Az ablakpárkányon termesztik a legtöbben.

A harmatfű egy szívós húsevő növény - mondja Winkler, és azt tanácsolja, hogy ezeket a régi növényeket valóban a szabadban tartsák. Ha nincs lehetősége megfelelő mocsárágy létrehozására a kertben, akkor az erkély elé is létrehozhat egy lápvödröt - magyarázta a kertész. Robusztus húsevő fajok termeszthetők az ablakpárkányon.

Ezek olyan fajok, hogy képesek megbirkózni a viszonylag száraz levegővel és az állandó hővel. Például ilyen a lápi hízóka, a mexikói fajokból termesztett növény, a kancsóvirágok hibridjei és néhány szubtrópusi harmatfű. A növényeknek sok fényre van szükségük, és típustól függően tartósan nedves és vízzel teli aljzatra. Télen a talajnak nem annyira nedvesnek, de épp nyirkosnak kell lennie. Tipikusan télálló a Vénusz légycsapója mellett a kancsóvirág.

Fontos az öntözővíz minősége. A csapvizet nem szeretik, a legjobb az esővíz a locsolásra, de ha 10% csapvizet öntünk desztillált vízhez, azzal is locsolhatjuk. Fontos a hely páratartalma, minimum 60%-os páratartalomra van szükségük ezeknek a növényeknek. Tehetjük egy kis terráriumba is, ahol köré lehet tenni egy kis tájképet is. A normál cserepes virághoz alkalmas föld ezeknek a növényeknek egyáltalán nem kedvez. Tőzeget használhatunk szubsztrátumként, de műtrágyázni nem ajánlott.

A szabadon termesztett húsevők elég zsákmányt fognak. Ne etessük őket. Persze, látványos, ahogy összecsapódnak a növény csapdái, de ezt akár fogpiszkálóval is kiválthatjuk.

Kapcsolódó cikkek

Szuperhős szobanövény az aloe vera

Aloe vera: a szuperhős szobanövény

Csodaszer, gyógyír minden bajra. A halhatatlanság növénye, amiért sokan rajonganak, míg mások úgy vélik, semmire sem jó, és még csúnya is.

A villamosenergia-tárolás kaput nyit a zöldebb jövő felé

A villamosenergia-tárolás kaput nyit a zöldebb jövő felé

Napjainkban az alternatív energiatermelés forradalmi lendülettel bontakozik ki, amelyben az energiatárolás kérdése kulcsfontosságú szerepet játszik a jövőre nézve.

Az otthonunk is lehet - 6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj – fenntartható.

6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj

Azzal is védhetjük és óvhatjuk a környezetünket, ha fenntartható otthont teremtünk magunknak. Mutatjuk is, hogyan!