Hogyan neveljünk húsevő növényt?

Mit esznek a növények? Semmit – mondanák legtöbben. Azonban léteznek húsevő növények, amelyek étlapján a rovarok szerepelnek. Hogyan jutnak hozzá?
Hogyan neveljünk húsevő növényt?

Ragadozó virág – paradoxonnak hangzik, de létezik ilyen és a legszebb példája ennek a „Vénusz csapdája” névre hallgató, Észak-Amerikában honos, de mára már világszerte megtalálható, közkedvelt betéri növény.

Ez a növény, az egyik úgynevezett húsevő, összecsukható csapdát képez tüskés tapintósörtékkel a fogólevelek kerekein. "Ha megérinti ezeket a sörtéket, a csapda összepattan" - magyarázza Mario Winkler, aki maga is kertész, de nagy rajongója a ragadozó növényeknek, maga is gyűjti őket. „Egyszerre izgalmasak és gyönyörűek” – mondja.

A mi szélességi fokunkon például a mocsarakban különféle típusú ragadozó növény nő. Ezek a húsevők olyan váladékkal vonzzák a rovarokat, amelyeket a leveleken szorosan elhelyezkedő csápokon választanak ki. Ezek a cseppek csillognak a napfényben. Ha zsákmány érkezik a csápokhoz, akkor megtapad. A szemben lévő csápok összezáródnak, hogy benntartsák őket. Ezután az emésztőenzim segítségével lebontják a zsákmányt és feloldják a tápanyagokat.

Ezek a növények a természetben tápanyagszegény talajon vagy fákon nőnek, nem túl vízigényesek. A nemesítésükre főleg dekoratív virágaik miatt volt igény. Az ablakpárkányon termesztik a legtöbben.

A harmatfű egy szívós húsevő növény - mondja Winkler, és azt tanácsolja, hogy ezeket a régi növényeket valóban a szabadban tartsák. Ha nincs lehetősége megfelelő mocsárágy létrehozására a kertben, akkor az erkély elé is létrehozhat egy lápvödröt - magyarázta a kertész. Robusztus húsevő fajok termeszthetők az ablakpárkányon.

Ezek olyan fajok, hogy képesek megbirkózni a viszonylag száraz levegővel és az állandó hővel. Például ilyen a lápi hízóka, a mexikói fajokból termesztett növény, a kancsóvirágok hibridjei és néhány szubtrópusi harmatfű. A növényeknek sok fényre van szükségük, és típustól függően tartósan nedves és vízzel teli aljzatra. Télen a talajnak nem annyira nedvesnek, de épp nyirkosnak kell lennie. Tipikusan télálló a Vénusz légycsapója mellett a kancsóvirág.

Fontos az öntözővíz minősége. A csapvizet nem szeretik, a legjobb az esővíz a locsolásra, de ha 10% csapvizet öntünk desztillált vízhez, azzal is locsolhatjuk. Fontos a hely páratartalma, minimum 60%-os páratartalomra van szükségük ezeknek a növényeknek. Tehetjük egy kis terráriumba is, ahol köré lehet tenni egy kis tájképet is. A normál cserepes virághoz alkalmas föld ezeknek a növényeknek egyáltalán nem kedvez. Tőzeget használhatunk szubsztrátumként, de műtrágyázni nem ajánlott.

A szabadon termesztett húsevők elég zsákmányt fognak. Ne etessük őket. Persze, látványos, ahogy összecsapódnak a növény csapdái, de ezt akár fogpiszkálóval is kiválthatjuk.

Kapcsolódó cikkek

Szuperhős szobanövény az aloe vera

Aloe vera: a szuperhős szobanövény

Csodaszer, gyógyír minden bajra. A halhatatlanság növénye, amiért sokan rajonganak, míg mások úgy vélik, semmire sem jó, és még csúnya is.

El sem hinnéd, mennyi vizet pazarolsz el egy zuhanyzással

El sem hinnéd, mennyi vizet pazarolsz el egy zuhanyzással

Sokkal többet tartózkodunk a fürdőszobában, mint az indokolt lenne.

Az étkezés is lehet - 7 tipp a környezetbarát étkezéshez – környezetbarát.

7 tipp a környezetbarát étkezéshez

7 tipp a környezetbarát étkezéshez