El sem hinnéd, mennyi vizet pazarolsz el egy zuhanyzással

A fürdők és tusolók kiemelt szerepet kapnak az ökoegyensúly fenntartásában. Egy átlagos háztartás vízfogyasztásának harmadát teszik ki, míg a maradékot mosás, mosogatás, vécézés, főzés, takarítás és viráglocsolás közben használjuk el.
El sem hinnéd, mennyi vizet pazarolsz el egy zuhanyzással

Sokan érzik úgy, hogy a rövidke reggeli zuhany önmagában nem magyarázza meg, mitől olyan magas a vízszámla. Ezért bizonyára a habfürdők felelnek, amit egyes családtagok titokban vesznek a kezükben könyvvel vagy pezsgősüveggel.

Ám a helyzet nem ennyire egyszerű. Azt tudhatjuk, hogy zuhanyozni környezetbarátabb, mint fürdeni, az viszont sokakat meglepne, hogy a hivatalos ajánlás szerint elegendő lenne 2-3 naponta a zuhany alá állnunk - nem pedig minden nap legalább egyszer, ahogyan azt a lakosság zöme teszi.

Környezetvédelmi okokból tabu (vagy legalábbis az kéne legyen) a maratoni tusolás is. A legjobb, ha már legfeljebb 5 perc után a törölközőért nyúlunk. Sőt mi több, miközben szappanozzuk magunkat, fontos lenne a zuhanyt le is kapcsolni.

Nem lenne szabad igénybe vennünk az élményzuhanyt sem, ami a különböző testtájakat masszírozza: elegendő lenne a takarékos zuhanyfej, ezzel is körülbelül 8 liter vizet használunk el percenként.

Két kádfürdőnyi vizet pancsolunk el

Persze, mindez leginkább egy ideális világban lenne így. Az adatok azt mutatják, a lakosság nagy része inkább 7 és 11 perc közt időtartamot tölt a zuhany alatt, ráadásul olyan zuhanyfejet használ, ami percenként 15 liter vizet is enged. Ezzel akár egy kisebb lakástűz eloltására is alkalmas lenne. Legrosszabb esetben akár 165 liter vizet is elhasználunk egy alkalommal, amiből egy átlagos kádat hetente kétszer is feltölthetnénk.

Egyetlen módon kompenzálhatnánk a bűntudatot: ha zöld energiát használnánk - ám a háztartások zöme ma még a magas széndioxid-kibocsátással járó gáz-és olajalapú energiát használja a víz felmelegítésére.

Kapcsolódó cikkek

A kertészkedés egy nehéz - 5 lépés az organikus kert létrehozásáért – és hosszadalmas folyamat.

5 lépés az organikus kert létrehozásáért

A kertészkedés nem egy könnyű munka. Kertet tervezni sem egyszerű. A cikkben ehhez adunk ötleteket és segítséget.

A villamosenergia-tárolás kaput nyit a zöldebb jövő felé

A villamosenergia-tárolás kaput nyit a zöldebb jövő felé

Napjainkban az alternatív energiatermelés forradalmi lendülettel bontakozik ki, amelyben az energiatárolás kérdése kulcsfontosságú szerepet játszik a jövőre nézve.

Svájcban már működik az IKEA Clean Energy Services szolgáltatása

Svájcban már működik az IKEA Clean Energy Services szolgáltatása

Zöld otthon az IKEA segítségével. Svájc 2050-re klímasemleges lesz.