Edények bambuszból? Nem a legjobb megoldás!
A bambuszáru ugyanis valójában művi, szintetikus termék, nem pedig biológiailag lebomló anyag. A bambuszszálak mellett egyéb, káros anyagok is megtalálhatóak benne.
“Az ilyen termékek reklámja egy ökologikus, környezetbarát és fenntartható megoldással kecsegteti a vásárlókat, ami megújuló forrásból érkezik. Az igazság azonban egészen másképp fest” - szögezi le a lapunknak nyilatkozó élelmiszermérnök. Németországban a hasonló szlogenekkel bambusztermékeket reklámozó webshopokat már több ízben figyelmeztették is.
Ám az ilyen edények használata nem csak környezetvédelmi szempontból aggályos. “Ha forró élelmiszerekkel érintkeznek, nem zárható ki a potenciálisan egészségkárító kémiai anyagok átszivárgása. Erre az esély bizonyos termékeknél magasabb is lehet, mint a megszokott műanyagok esetében” - fogalmaz a szakember.
Konkrétan a melaminról és a formaldehidről van szó, amelyekből a bambusz- és a műanyag edények is jelentős mennyiséget tartalmaznak. Mindkét anyagról gyanítják, hogy szerepet játszhat egyes rákbetegségek kialakulásában.
“Az ilyen edényeket semmi esetre se helyezzük a mikróba!” - figyelmeztet a szakértő, aki szerint számos webáruház “elfelejti” feltüntetni, hogy a bambuszedények nem mikrózhatóak. “Ilyen pohárból fogyasztva a kávénak sem szabad átlépnie a 70 fokos hőmérsékletet, sőt, mosogatáskor se engedjünk rá ennél melegebb vizet!”
A bambuszáruk használata helyett a szakértők azt tanácsolják, fogyasszuk a forró italokat rozsdamentes acél, porcelán vagy hőálló polipropilén anyagú poharakból.