Edények bambuszból? Nem a legjobb megoldás!

Könnyű, trendi és környezetbarát: ilyennek tűnnek a bambuszból készült edények. Még a gyerekek számára is előszeretettel veszik meg ezeket a törésálló, színes mintákkal telenyomott anyagból készült tányérokat és poharakat. Ám egyre többen intenek a használatuktól.
Edények bambuszból? Nem a legjobb megoldás!

A bambuszáru ugyanis valójában művi, szintetikus termék, nem pedig biológiailag lebomló anyag. A bambuszszálak mellett egyéb, káros anyagok is megtalálhatóak benne.

“Az ilyen termékek reklámja egy ökologikus, környezetbarát és fenntartható megoldással kecsegteti a vásárlókat, ami megújuló forrásból érkezik. Az igazság azonban egészen másképp fest” - szögezi le a lapunknak nyilatkozó élelmiszermérnök. Németországban a hasonló szlogenekkel bambusztermékeket reklámozó webshopokat már több ízben figyelmeztették is.

Ám az ilyen edények használata nem csak környezetvédelmi szempontból aggályos. “Ha forró élelmiszerekkel érintkeznek, nem zárható ki a potenciálisan egészségkárító kémiai anyagok átszivárgása. Erre az esély bizonyos termékeknél magasabb is lehet, mint a megszokott műanyagok esetében” - fogalmaz a szakember.

Konkrétan a melaminról és a formaldehidről van szó, amelyekből a bambusz- és a műanyag edények is jelentős mennyiséget tartalmaznak. Mindkét anyagról gyanítják, hogy szerepet játszhat egyes rákbetegségek kialakulásában.

“Az ilyen edényeket semmi esetre se helyezzük a mikróba!” - figyelmeztet a szakértő, aki szerint számos webáruház “elfelejti” feltüntetni, hogy a bambuszedények nem mikrózhatóak. “Ilyen pohárból fogyasztva a kávénak sem szabad átlépnie a 70 fokos hőmérsékletet, sőt, mosogatáskor se engedjünk rá ennél melegebb vizet!”

A bambuszáruk használata helyett a szakértők azt tanácsolják, fogyasszuk a forró italokat rozsdamentes acél, porcelán vagy hőálló polipropilén anyagú poharakból.

Kapcsolódó cikkek

Svájcban már működik az IKEA Clean Energy Services szolgáltatása

Svájcban már működik az IKEA Clean Energy Services szolgáltatása

Zöld otthon az IKEA segítségével. Svájc 2050-re klímasemleges lesz.

Edények bambuszból? Nem a legjobb megoldás!

Edények bambuszból? Nem a legjobb megoldás!

A tálak és poharak gyakran mást is tartalmaznak a növényi anyagokon kívül, intenek a szakértők.

Az otthonunk is lehet - 6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj – fenntartható.

6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj

Azzal is védhetjük és óvhatjuk a környezetünket, ha fenntartható otthont teremtünk magunknak. Mutatjuk is, hogyan!