7 tipp a környezetbarát étkezéshez

A környezetünk megóvása azért is központi és kiemelt feladat, mert felelősséggel tartozunk azért, hogy a következő generáció is élhető életet éljen ezen a bolygón. Ma már sok cselekedetünkkel válhatunk környezettudatossá, még az étkezésünk is lehet környezetbarát. A cikkben 7 tippet is adunk a környezetbarát étkezéshez.
Az étkezés is lehet - 7 tipp a környezetbarát étkezéshez – környezetbarát.

Fogyassz szezonális ételeket

Lehet, hogy izgalmas olyan ételekből elkészíteni az ételeidet, amelyek alapanyagai valamilyen egzotikus országból érkeznek, de ezzel nem leszel környezettudatos. Fogyassz mindig hazai és szezonális alapanyagokat, zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen ezek nem csak frissebbek, de nem is növelik meg annyira a szén – dioxid kibocsátást a szállítás során, hiszen nem más országból érkeznek, mint az egzotikus gyümölcsök és más országokból származó élelmiszerek.

Vásárolj helyi termelőktől

Amennyiben hazai termelőktől vásárolsz, úgy akkor ezzel a hazai mezőgazdaságot és gazdálkodókat támogatod. Ezzel csökken a fosszilis tüzelőanyagok mennyisége. A másik előny pedig az, hogy a helyi termékek legyen szó mézről, húsról, pékárukról vagy más termékekről, biztos, hogy sokkal frissebbek is lesznek, mint azok a termékek, amelyeket hetekig szállítottak hajókon vagy repülőkön.

Fogyassz organikus növényi termékeket

A bio alapanyagok, zöldségek és gyümölcsök termesztése természetesen történik, azaz szintetikus növényvédő szerek, műtrágyák, génmódosítás nélkül. Mindemellett az ökológiai gazdálkodás környezetileg fenntarthatóbb, mivel csökkenti a szennyezést, ezzel is óvja a talajt és a vizet.

Fogyassz organikus állati termékeket

Amikor húst, tejet, tojást vagy tejtermékeket vásárolsz, mindenképpen olyan termékeket vegyél, amelyekről tudod, hogy biogazdálkodásból származnak, azaz az állatok olyan környezetben nevelkedtek, ahol etikus bánásmódban volt részük, megfelelően táplálták őket és nem zsúfolt ketrecekben, hanem szabadban nevelkedtek és éltek. Az is lényegeges, hogy ezek az állatok hogyan táplálkoztak, azaz nem kezelték őket növekedési hormonokkal és antibiotikumokkal.

A halakat is csak helyben vásárold

Kerüld az olyan halak, kagylók vagy más tenger gyümölcsei vásárlását, amelyeket mesterséges körülmények között tenyésztettek, helyette vásárolj olyan halakat, amelyeket a helyi folyókból fogtak ki. Így biztos lehetsz abban, hogy egészséges halétel kerül az asztalodra és ezzel a helyi gazdaságot támogatod.

Keresd a magyar termékeket

Ma már minden terméken fel kell tüntetni, hogy honnan származik. Ha hazai termékeket vásárolunk, nem csak a helyi termelőket és gyártókat támogatjuk, de a környezetvédelemért is teszünk valamit.

Csak csomagolt árut ne

Amikor vásárolni mégy, válassz minimálisan csomagolt élelmiszereket, vásárolj ömlesztve, vagy keress olyan termékeket, amelyek újrahasznosított anyagokkal vannak csomagolva, ilyen lehet az újrahasznosított papír, vagy a bioalapú műanyag.

Kapcsolódó cikkek

Az otthonunk is lehet - 6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj – fenntartható.

6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj

Azzal is védhetjük és óvhatjuk a környezetünket, ha fenntartható otthont teremtünk magunknak. Mutatjuk is, hogyan!

7 tipp a környezetbarát születésnap megszervezéséhez - a születésnapi parti is lehet környezetbarát

7 tipp a környezetbarát születésnap megszervezéséhez

Még a születésnapi partit is meg lehet környezetbarát módon szervezni. Mutatjuk is, hogyan!