5 lépés az organikus kert létrehozásáért

A kertészkedés az egyik legmegnyugtatóbb tevékenység. Az emberek nagy részének szüksége is lenne erre a tevékenységre, hiszen mai rohanó világunk stresszes és nem éppen feszültségtől mentes. Ma már rengeteg tanulmány is elérhető, amelyek arról számolnak be, hogy a kertészkedésnek mennyire pozitív hatása van nem csak a testi egészségre, hanem a mentális állapotunkra is, hiszen segít lecsendesedni, megnyugodni. Ezáltal csökken a szervezetünkben a stresszhormonok szintje, ami nagyon jó hatással van a közérzetünkre és a lelkiállapotunkra.
A kertészkedés egy nehéz - 5 lépés az organikus kert létrehozásáért – és hosszadalmas folyamat.

Azok az emberek, akik törődnek a lelkükkel, számukra a fizikai egészségnek is kiemelt jelentősége van, éppen ezért nem egyszerűen csak egy zöldséges kertre vágynak, hanem egy organikus kertre. Mi szükséges ahhoz, hogy a kertünk organikus legyen? Milyen lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy a kertünknek mindenki a csodájára járjon?

A célok kitűzése és szem előtt tartása

A kertészkedést, a kertet meg kell tervezni, ehhez azonban célokra van szükség, nem is akármilyen célokra. Akár tervet is készíthetünk. Rajzoljunk, tervezzünk, mérjünk és a legfontosabb, hogy meghatározzuk, miért van szükségünk zöldséges kertre? Fontos számunkra a saját és a családunk egészsége? Szeretnénk változatosan táplálkozni? Szeretnénk minél több tápanyagot bevinni a szervezetünkbe és mindezt természetes módon, természetes forrásokból? Ha megvannak a célok, sokkal motiváltabbak leszünk, hiszen így egymás után jönnek a jobbnál jobb ötletek és gondolatok.

Mérjük fel a lehetőségeinket

A kertészkedés is egy munka, méghozzá egy nagyon kemény munka, még akkor is, ha csak egy parányi kertet szeretnénk. De ha már elkezdjük, csináljuk jól, hiszen az a célunk, hogy egészségesebben éljünk, de ehhez először is fel kell mérni a lehetőségeinket. Sétáljunk ki az udvarra, a kertbe, és nézzük meg, hogy hová is szeretnénk a kertünket telepíteni. Vegyünk figyelembe minden aspektust, mert a növényeinknek sem mindegy, hogy hol és milyen körülmények között nevelkednek és növekednek.

A növénynek napfényre van szükségük, így egy árnyékos hely nem éppen a legjobb ötlet zöldségeket és fűszernövényeket termeszteni. A kert olyan helyen kapjon végleges helyet, ahol naponta legalább hat órán keresztül fény is éri őket, hiszen csak így lesz zavartalan a fejlődésük és a növekedésük.

A kert jó vízelvezetése is lényeges, mert egy – egy nagyobb esőzést követően, nem állhatnak vízben, hiszen ez a növények pusztulását is okozhatja.

Amennyiben egy erdő közelében élünk, akkor a vadakra is ügyelni szükséges, hiszen senki sem azért gürcöl naponta órákat a kertben, hogy aztán az őzek vagy a vadnyulak lelegeljék a termést.

A talaj minősége kulcsfontosságú

A kertünkben akkor nevelhetünk egészséges zöldségeket, ha a kert talaja jó minőségű és nem szegény. Az organikus növénytermesztésnél kiemelt jelentősége van a talaj minőségének, hiszen voltaképpen a talaj tápanyagtartalmán múlik, hogy milyen növényeket szüretelünk majd le ősszel. Akkor sem kell elkeseredni, ha a talajunk minősége nem a legjobb, hiszen számtalan lehetőségünk van a talaj feljavítására. Az egyik módszer az, ha jó minőségű komposztot szórunk a talajba, bele is dolgozhatjuk azt, hiszen így a talaj olyan anyagokhoz juthat hozzá, amely anyagok jelentősen javítják annak minőségét.

Palánta vagy mag?

Ez egy kardinális kérdés, hiszen minden kertésznek tudnia kell, hogy ő maga neveli a palántákat, vagy ezeket a piacon szerzi be. A palántákkal kevesebb a gond, de drágábbak. A magokkal sok a munka, lehet, hogy bosszúságot is okoznak, ha nem bújik ki mindegyik, viszont sokkal nagyobb a választék, ha a magok közül válogatunk.

Kertrendezés és telepítés felsőfokon

Miután mindennel tisztába jöttünk, már csak azt kell meghatároznunk, hogy hová és mit ültetünk. A profik annak is utána járnak, hogy mely zöldségek kedvelik egymást, és milyen zöldségeket ültessünk a lehető legtávolabb egymástól.

Kapcsolódó cikkek

A villamosenergia-tárolás kaput nyit a zöldebb jövő felé

A villamosenergia-tárolás kaput nyit a zöldebb jövő felé

Napjainkban az alternatív energiatermelés forradalmi lendülettel bontakozik ki, amelyben az energiatárolás kérdése kulcsfontosságú szerepet játszik a jövőre nézve.

Az otthonunk is lehet - 6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj – fenntartható.

6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj

Azzal is védhetjük és óvhatjuk a környezetünket, ha fenntartható otthont teremtünk magunknak. Mutatjuk is, hogyan!