Sydney szinte lakhatatlan lesz a hőségtől - 50 fok sem lesz ritkaság

Már lassan elviselhetetlen a hőség az ausztrál tengerparton. A klímaváltozás a bűnös: ha így haladunk, általános lehet az 50 °C hőmérséklet is!
Sydney szinte lakhatatlan lesz a hőségtől - 50 fok sem lesz ritkaság

Megint pokoli hőség tombol Sydney-ben. A nyár közepén tartunk, így a partokon élők kihasználják szörfözésre az időt, de aki beljebb él, távolabb a tengertől, keresi a hűvöset és sokszor tele vannak a klimatizált szupermarketek. Egyre többeknél nyer bizonyítékot, hogy a klímaváltozás előbb-utóbb elviselhetetlen lesz az ötmilliós metropoliszban.

A nyugati városrészekben, ahol szintén több, mint kétmillióan élnek, radikális újratervezést kell végrehajtani. 2040-ig akár annyira is felmelegedhet a nyár, hogy 50 °C-ot is mérhetünk majd! – vetíti előre az Ausztrál Nemzeti Egyetem egyik tanulmánya. Egy évvel ezelőtt már kaphattak belőle ízelítőt az ausztrálok, mivel 48,9°C volt a csúcshőmérséklet az egyik nyári napon. A közeli „Blue Mountains” Nemzeti Parkban bozóttűz volt az oka. Az égből származó hatalmas hamudarabok potyogtak, a levegő tele volt füsttel és apokaliptikus látványt öltött az egész.

Már most hőgutát kaptak néhányan. A betonokkal teli nyugati nagyvárosok olyanok lesznek, mint a kemence. Nagyobb a veszély, mint azt néhány éve gondoltuk. Még az is lehet, hogy új, földalatti városrészeket kell kialakítani. Napi hőmérsékleti készenléti terv is javasolt, olyan, mint amit a bozóttüzek esetére készítettek.

A kormány fákat ültet, de ezek aligha segítenek...

Hogy enyhíteni próbálja a nyári meleget, a kormány 2022-ig egymillió fa elültetését tervezi. Sajnos ez elég kevésnek bizonyul. Még 5 millió fa is csupán 1–1,2 fokkal csökkentené a maximális hőmérsékletet Nyugat-Sydney-ben.

Melbourne-ben is problémát jelent a klímaváltozás. Az éghajlatváltozás és a népességnövekedés együtt okozza, hogy kevesebb, mint tíz év múlva még jobban kiszáradnak a várost ellátó vízkészletek.

Ha ellátogatnál Sydney-be, szállásokat is találsz.

Kapcsolódó cikkek

Sokat spórolhatunk - 4 zöld módszer, hogy pénzt takaríts meg – ha ésszerű döntéseket hozunk.

4 zöld módszer, hogy pénzt takaríts meg

A spórolással nem csak magunknak teszünk jót, de a bolygónk védelme is oda kell figyelnünk a takarékoskodásra. A cikkben ehhez adunk néhány ötletet.

Az év állatkerti állata a krokodil

Az év állatkerti állata a krokodil

Talán a legnagyobb probléma a szegény krokik imidzse, ezért nem helyeződik mentésükre elég figyelem. Pedig még környezetvédelmi feladataik is vannak!

Sydney szinte lakhatatlan lesz a hőségtől - 50 fok sem lesz ritkaság

Sydney szinte lakhatatlan lesz a hőségtől - 50 fok sem lesz ritkaság

Elviselhetetlen lesz a hőség húsz éven belül Ausztrália nagyvárosaiban. A globális felmelegedésnek már halálos áldozatai is vannak. A faültetés már nem segít.