A zöldtetők 5 előnye a bolygónk megmentése szempontjából

A városi zöldtetőket nevezik még élő tetőnek, öko tetőnek, vagy növénytetőnek is. A zöldtetőkkel azonban a természet kreatív és innovatív módon visszatér a városokba és az emberek életébe. A zöldtetők viszonylag könnyen megépíthetők és a legtöbb, viszonylag lapos tetővel rendelkező épület tetejére könnyedén telepíthetők.
A zöldtetők nem csak szépek - A zöldtetők 5 előnye a bolygónk megmentése szempontjából – hasznosak is.

A zöldtetővel energia takarítható meg

A hagyományos tetők az épület hőveszteségét is okozhatják télen. Nyáron viszont ezekben megnő a hőnövekedés veszélye, ezért is van sok házban légkondicionáló használatára. A zöldtetők azonban hozzájárulnak az épületek szigeteléséhez, csökkentik az épület energiaigényét és csökkentik az épület fűtési és hűtési energiaköltségeit is.

A zöldtetők csökkentik a csapadékvíz lefolyását

A zöldtetőn van egy úgynevezett hordozó, amely az esővizet tárolja, amelyet aztán a növények öntözésére használnak. A víz, vízgőzként is a légkörbe kerülhet, így a növények minden egyes vízcseppet alaposan megszűrnek, mielőtt azok lecsorognának a tetőről.

A zöldtető csökkenti és lassítja a csapadékvíz áramlását, ezzel segítve a városokban oly gyakori csapadékvíz – kezelési problémákat.

A zöldtető megoldja a városi hőmérsékleti problémákat

A városokban a tetőkre telepített zöldtetőknek van még egy előnye. Hatásukra némileg csökken a városokra oly jellemző magas hőmérséklet. A városokban azért olyan magas a hőmérséklet, mivel itt csökken a növényzet, kevesebb a park, a fákkal beültetett terület, ellenben nagy mennyiségű beton felületek találhatók, amelyek nem csak gyűjtik a nap hőjét, hanem azt ki is bocsájtják magukból.

Viszont ezek a tetőn élő növények segítenek a város hőmérséklet csökkentésében. A növények egyébként a napfényt is elnyelik, ami viszont plusz hőmérséklet emelkedést okoz a városokban.

A zöldtetők fejlesztik a gazdaságot és javítják a közösségi összetartást

A zöld tetős kertészkedés növeli az emberek közötti kapcsolatokat és a gazdaságot is fejlesztik. Ma már nem meglepő, hogy sok étterem is részt vesz a zöldtetős programban, hiszen így saját maga termeli meg a zöldségeit és fűszernövényeit, amivel nem csak költségeket takarítanak meg, de jelentősen csökkentik a klímaváltozást és a környezetszennyezést előidéző hatásokat.

A zöldtetővel a természet ismét bekúszik a városokba

A városi élet és a fák, illetve a zöld környezet miatt a vadon élő állatok – most a madarakról és főként a kisebb emlősökről van szó – kénytelenek más élőhelyet keresni maguknak. Azonban a zöld tetők lehetővé teszik, hogy az állatok ismét menedéket találjanak maguknak a városokban. Ezt a tetőt már nem zöldtetőnek, hanem biodiverziumnak, azaz barnatetőnek nevezik, hiszen olyan egyedi jellemzőkkel bírnak, amelyek már bizonyos állatokat is vonzanak. Egyes helyeken kisebb fákat és bokrokat is ültetnek, hogy minél több állatkát csábítsanak a tetőre.

Kapcsolódó cikkek

Az év állatkerti állata a krokodil

Az év állatkerti állata a krokodil

Talán a legnagyobb probléma a szegény krokik imidzse, ezért nem helyeződik mentésükre elég figyelem. Pedig még környezetvédelmi feladataik is vannak!

560 millió madár tűnt el az égboltról

560 millió madár tűnt el az égboltról

Ebben a mezőgazdasági folyamatok is szerepet játszanak.