A természet színei a lakásunkban

A természet színei gyógyító hatásokkal rendelkeznek. Nyugtató hatása van a zöldnek, a barna megannyi árnyalatának és a kék tónusainak. Nem véletlen, hogy kimozdulva a zajos városból a természetbe, hihetetlen nyugalom száll meg bennünket. A tervezők is felismerték ezeket a pozitív hatásokat, így napjainkban nem csupán hagyományos színű bútorokkal és lakberendezési kiegészítőkkel, hanem igen élénk színű, a természetet megidéző színekben pompázó lakberendezési tárgyakkal, bútorokkal és dekorációkkal is találkozhatunk. Mutatjuk, hogy milyen színekben gondolkodjunk, ha egy cseppnyi természetet szeretnénk a lakásunkba költöztetni!
A természet színei a lakásunkban

A meleg színek és a bútorok

A természetben is fellehetők az úgynevezett melegebb színek, színárnyalatok. Ebbe a kategóriába tartozik a barna, a földszínek és azok megannyi árnyalatai. Gondoljunk csak az érő búzakalászra, a barnás-szürkés fák törzseire és a sötétebb tónusú talajra. Ha a természet ihlette színpalettára vágyunk a lakásunkban, akkor a narancs, a piros, a sárga és a rózsaszín is ideális választás. A természetes anyagok közül, elsősorban a fából készült bútorokkal csempészhetünk meleg színeket az otthonunkba. Jó választás lehet a vöröses-barnás rózsafából, a világosabb színű juharból, a világosabb és sötétebb tölgyből, vagy a sárgásabb tónusú kőrisből készült szépséges bútor, amelyekkel magát a természetet idézhetjük meg az otthonunkban. Ha a természet, hívogató és megnyugtató érzésére vágyunk, mindenképp a meleg színek mellett döntsünk.

A zöld, mint a termékenység szimbóluma

Tavasszal szinte fellégezünk, amikor ismét zöldbe borul a természet. Rügyeznek a fák, nyílnak a virágok és az udvari gyep is egyre szebben pompázik a napfény hatására. A zöld mindig is a termékenységet és az egészséget szimbolizálta. Az emberek mindig is tudták, hogy a szép zöld növények, bőséges termést biztosítanak számukra. A ma emberét is megnyugvással tölti el ez a szín, hiszen csodálatos érzés az üde zöld lombozatú fák alatt sétálni vagy megérinteni egy élénkzöld cserjét, hozzáérni egy ilyen színű virághoz. A lakásunkban is helyet kaphatnak a zöld színben pompázó bútorok és kiegészítők. Egy zöld kanapé a nappaliban, egy zöld szekrény a gyerekszobában vagy egy zöld, beltéri fűszőnyeg, máris sokkal jobb kedvre deríthet bennünket.

A hűvös színek és a kiegészítők

A hűvös, hideg színek is széles spektrumon mozognak. Ide sorolható többek között a szürke, a fehér, a kék és a lila és ezek árnyalatai. Ezek a színek szintén meditatív és pihentető légkört teremtenek, nem mellesleg a természetet, a kék égboltot, a türkiz tengert, folyót, tavat idézik. A hűvös színekkel is pillanatok alatt a természetben érezhetjük magunkat. Egy bársonykék festmény a falon, egy csokor égkék virág a vázában, vagy egy tengerkék szőnyeg a talpunk alatt és mindjárt sokkal kellemesebben érezzük magunkat, mintha csak a természetben lennénk.

Kapcsolódó cikkek

Szuperhős szobanövény az aloe vera

Aloe vera: a szuperhős szobanövény

Csodaszer, gyógyír minden bajra. A halhatatlanság növénye, amiért sokan rajonganak, míg mások úgy vélik, semmire sem jó, és még csúnya is.

Az étkezés is lehet - 7 tipp a környezetbarát étkezéshez – környezetbarát.

7 tipp a környezetbarát étkezéshez

7 tipp a környezetbarát étkezéshez

Svájcban már működik az IKEA Clean Energy Services szolgáltatása

Svájcban már működik az IKEA Clean Energy Services szolgáltatása

Zöld otthon az IKEA segítségével. Svájc 2050-re klímasemleges lesz.