Aloe vera: a szuperhős szobanövény

Az elmúlt évtizedekben vált igazán népszerűvé ez az egyszerű szobanövény, aminek sokan szinte mágikus erőt tulajdonítanak.
Szuperhős szobanövény az aloe vera

A nyugati kultúrában csak az elmúlt évtizedekben került újra a köztudatba az aloe vera, amire hamar lecsapott többek közt a kozmetikai és gyógyszeripar is. Felkapott és népszerű, de sokan kételkednek abban, hogy valóban rendelkezik a neki tulajdonított képességek töredékével is. Üdítők, tabletták, krémek, kapszulák, kenőcsök, gélek, különféle folyadékok készülnek aloe vera felhasználásával, de mégis mire jó ez a növény?

Szobanövény

Az biztos, a nem túl feltünő külsejű pozsgás, szobanövénynek kiváló. A húsos, kissé cakkozott levelű növény tartása nem túl bonyolult, ha pedig biztosítani tudjuk számára a világos helyet, és időnként még meg is itatjuk, vaskos élénkzöld hajtásokkal hálálja meg nekünk. Hogy ezután mihez kezdünk vele, az már csak rajtunk áll.

Az egészségre gyakorolt hatása

A növény története szerint már az ókorban előszeretettel használták, miután felfedezték jótékony hatásait. Gyógyító képessége kiterjedt, gyulladáscsökkentő hatását ma már kutatások igazolják. Éppen ezért gyakran használják a bőrbetegségek kezelésére, legyen szó pattanásos bőrről, pelenkakiütésről vagy pikkelysömörről. Hatóanyagai révén megnyugtatja és táplálja a bőrt, valamint hozzájárul annak regenerációs képességéhez. Mivel tehát gyógyítja a sebgyógyulást, a horzsolások, vágások, égési sérülések kezelésében nagy segítséget nyújthat, de az is erejét bizonyítja, hogy csonttörésekkor kiegészítő kezelésnek szokták javasolni a használatát.

y

Kívül és belül is gyógyít

Amellett, hogy a bőrünket képes megfiatalítani, a testünk többi részét sem hanyagolja el. Erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést, így a gyomor- és bélpanaszok megoldásában is segítség. Ezek után talán meg sem lepődünk, hogy a torok és száj gyulladásaival (fog, íny) szemben is hasznunkra válhat a gyulladáscsökkentő erejű növény.

Több kutatásis foglalkozik azzal, hogy a koleszterinre és a vércukorszintre milyen hatása van a csodanövénynek. Mivel a vizsgálatok arra utalnak, hogy javít a cukorbetegek állapotán, illetve csökkenti a koleszterinszintet, ezen a területen is nagy jövő jósolnak az aloe veranak.

Kozmetikum

Mindezek után szinte már hihetetlennek tűnik, de egy-egy hosszabb éjszaka után is segítségünkre tud lenni ez a növény, hiszen a szem alatti karikákat elhalványítja, miközben a bőrünket hidratálja. Emellett erősíti a körmeinket, a szempillákat, tökéletes sminklemosó és bőrfeszesítő arcpakolás alapanyag.

Kapcsolódó cikkek

Szuperhős szobanövény az aloe vera

Aloe vera: a szuperhős szobanövény

Csodaszer, gyógyír minden bajra. A halhatatlanság növénye, amiért sokan rajonganak, míg mások úgy vélik, semmire sem jó, és még csúnya is.

Edények bambuszból? Nem a legjobb megoldás!

Edények bambuszból? Nem a legjobb megoldás!

A tálak és poharak gyakran mást is tartalmaznak a növényi anyagokon kívül, intenek a szakértők.

El sem hinnéd, mennyi vizet pazarolsz el egy zuhanyzással

El sem hinnéd, mennyi vizet pazarolsz el egy zuhanyzással

Sokkal többet tartózkodunk a fürdőszobában, mint az indokolt lenne.