6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj

Az otthonunk belső terének kialakítása nem csak időigényes, kicsit fárasztó is, de amikor megpillantjuk a végeredményt, akkor akár még örömkönnyekben is kitörhetünk otthonunk szépségét látva. Amikor fenntarthatóságról beszélünk az otthonunkkal kapcsolatban, akkor voltaképpen a környezetbarát lakberendezési tárgyakra, a dekorációkra és a dizájn megoldásokra gondolunk, vagyis általában olyan dolgokra, amelyek nem növelik a beltéri levegő szennyezettségét és a negatív környezeti hatások csökkentésére fókuszálnak. A cikkben olyan fenntartható belsőépítészeti módokról lesz szó, amelyek az otthonunk belső terét varázsolják környezetbaráttá és ezzel mi is a környezettudatos emberek táborát gyarapíthatjuk.
Az otthonunk is lehet - 6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj – fenntartható.

Bútorkészítés már nem használt anyagokból

Manapság nagy divat raklapokból bútort készíteni és sokan saját maguk készítik el a bútoraikat és csillogtatják meg a tehetségüket. Miért ne lehetne egy kényelmes kanapét készíteni a teraszra raklapokból, miért kellene súlyos összegekért új kanapét vásárolni? Ezeket a raklapokat csak le kell csiszolni és festeni. A bútorok készítése során hagyatkozunk a megérzéseinkre és a fantáziánkra és csodás bútorok kerülhetnek ki a kezünk alól.

Használj más kézműves terméket

Régebben sok otthont díszítettek fonott kosarak, kézzel festett tányérok, vagy fából készített dekorációk. Ezek a tárgyak mind-mind a természetességet sugallják és természet közeli élményt adnak. Manapság szintén nagy divatja van a kézműves termékeknek. Te is segíted a környezetvédelmet, ha újrahasznosított anyagokból készült dekorációkat vásárolsz az otthonodba.

Az antik boltok kora virágkorát éli

Az antik, vagy régiségboltok ma ismét reneszánszukat élik, hiszen egyre többen hisznek abban, hogy azok a tárgyak, amelyek hosszú évtizedekig dekoráltak egy otthont, még sok- sok évig hasznosak lehetnek más otthonokban. És milyen igazuk van! Azzal is csökkenthetjük a környezetre nehezedő terhet, ha nem veszünk meg felesleges és új dekorációs elemeket, hanem ragaszkodunk a régebbi tárgyakhoz, így nagyon sok energiát is megspórolunk, hiszen nincs szükség szén- dioxid kibocsátására, újabb fák kivágására és a levegőszennyezés mértéke is jelentősen lecsökken.

A növények, mint dekorációs elemek

A virágok gyönyörűek és szépen dekorálják az otthonunkat is. A szobanövények azonban nem csak dekorációs célt szolgálnak, hanem oxigént bocsátanak a légtérbe és segítenek a levegőből kiszűrni az egészségre káros anyagokat. Nem beszélve arról, hogy széppé és hangulatossá varázsolják az otthonunkat. A levegő minőségét javítja például a dracéna, az anyósnyelv, a filodendron és a pálma.

Engedd be a természetes fényt a lakásodba

A természetes fénynek ereje van. Amikor megérkeznek a komor őszi és téli napok, néha szükséges korán a lámpákat felkapcsolni, de amikor csak tehetjük, ne pazaroljuk az energiát, hanem engedjünk be annyi természetes fényt a lakásunkba, amennyit csak tudunk.

Ragaszkodjunk a természetes anyagokhoz

Ahhoz, hogy az otthonod belső tere környezetbarát legyen természetes fából, vagy egyéb természetes, fenntartható anyagokból készült bútorokra van szükséged. A bambuszból készült bútorok is remek alternatív megoldások lehetnek.

Kapcsolódó cikkek

El sem hinnéd, mennyi vizet pazarolsz el egy zuhanyzással

El sem hinnéd, mennyi vizet pazarolsz el egy zuhanyzással

Sokkal többet tartózkodunk a fürdőszobában, mint az indokolt lenne.

7 tipp a környezetbarát születésnap megszervezéséhez - a születésnapi parti is lehet környezetbarát

7 tipp a környezetbarát születésnap megszervezéséhez

Még a születésnapi partit is meg lehet környezetbarát módon szervezni. Mutatjuk is, hogyan!

Hogyan neveljünk húsevő növényt?

Hogyan neveljünk húsevő növényt?

Mit esznek a növények? Semmit – mondanák legtöbben. Azonban léteznek húsevő növények, amelyek étlapján a rovarok szerepelnek. Hogyan jutnak hozzá?