Pihenés a kertben

Munka után édes a pihenés.
Pihenés a kertben

Itt van az ősz, és a kellemes napsütéses napokat egyre többször tarkítják záporok és zivatarok… azonban egyelőre bőven van még lehetőség a különféle kerti programokra – vagy épp arra, hogy egy kis kertészkedéssel felkészítsük a kertünket a következő évre! Lássuk, hogy mik azok a feladatok, amiket ilyenkor célszerű elvégeznünk, hogy jövőre is kiélvezhessük majd a kert nyújtotta lehetőségeket!

Érdemes feljavítani a talajt, amihez a kertészetekben szerezhetünk be komposztot, ha otthon nem komposztáljuk az erre alkalmas konyhai hulladékokat. Ezzel javítjuk a talaj állagát és vízelvezető képességét, és pótoljuk a tápanyagokat is, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a növényeink szépek és egészségesek legyenek, és a pázsitunk is a legjobb formáját hozza.

Ha pedig szóba került, akkor érdemes a gyepszőnyegre is külön figyelmet fordítani, és szellőztetni azt, amihez nagyobb kertek esetén kifejezetten erre szolgáló gépet is bérelhetünk, kisebb területnél viszont akár a gereblyét is alkalmazhatjuk.

Takarítás, szüretelés

A beteg, fertőzött növényektől gyökerestül szabaduljunk meg, és az ágyások tövét is tisztítsuk meg, különös figyelmet fordítva a növények töve körüli részekre. Azoknál a fáknál pedig, amiket az eddigi években is megfelelően gondoztunk, eljött a szüret ideje! Az alma- és körtefák termését valószínűleg ideje leszedni – erről úgy győződhetünk meg, hogy néhány gyümölcsöt félbevágunk, és ellenőrizzük, hogy mennyire barnultak meg a magok.

A leszedett gyümölcsök tárolása hűvös, száraz helyen történjen, érdemes tehát ezeket addig is a pincébe vagy kamrába tenni, amíg eldöntjük, hogy milyen módon használjuk fel őket, ha nem nyersen szeretnénk elropogtatni a finomságokat.

Van, amit most kell elültetni

A fák és cserjék elültetése mellett a konyhakertet is érdemes feltölteni, emellett a kezdő kertészek számára kicsit megtévesztő nevű tavaszi hagymásokat is ilyenkor kell a földbe dugni. Fák számára legalább 1x1 méteres gödröt kell ásni, amelynek mélységére szintén el szokott hangzani az 1 méter, mint irányadó érték, azonban inkább a megvásárolt növény földlabdájának méretét vegyük alapul, ezeket ugyanis talajszintbe kell elültetni. A fák ültetésénél érdemes néhány évre előre gondolkodni, és nem túl közel ültetni egymáshoz őket, hiszen a későbbiekben nem biztos, hogy elegendő helyük lesz a fejlődéshez.

A konyhakert esetén ilyenkor jött el a fokhagyma, és a különböző hidegtűrő zöldségfélék ideje, vagyis el lehet vetni a zöldsalátát, a brokkolit, a kelkáposztát és a káposztát is, de a zöldbab, az uborka vagy épp a sütőtök ideje is elérkezett. Természetesen hely függvénye a dolog, de ha van rá lehetőség, akkor mindenképp érdemes egy kis konyhakertet fenntartani, hiszen különösen jó érzés, ha olyan alapanyagokból készíthetünk finomabbnál finomabb falatokat, amiket mi neveltünk, mielőtt frissen leszedtük volna a saját kis kertünkből.

Tavaszi hagymások – a név nem arra utal, hogy mikor kell elvetnünk őket, hanem arra, hogy mikor borítják majd virágba a kertet. Ahhoz pedig, hogy ezt megtehessék, időben el kell helyeznünk őket, vagyis most, az őszi időszakban! Az ültetéshez érdemes olyan hagymákat beszerezni, amelyek kemények, és nem lehet benyomni őket – ezt szerencsére akár a csomagoláson keresztül is könnyen ellenőrizhetjük.

Munka után édes a pihenés

A célirányos kertészkedés, amellett, hogy kellemes tevékenység, bizony megerőltető is lehet. Ha az időjárás engedi, akkor viszont semmi sem kellemesebb annál, mint a munka fáradalmait is odakint, kényelmes kerti bútorokon kipihenni. Ezekből mindenképp érdemes olyan, időjárásálló darabokat választani, amelyek ilyenkor inkább a csapadéknak, a nyári időszakban pedig az UV-sugárzásnak is ellenállnak. Éppen emiatt az ilyen bútorok beszerzéséhez még most sincs késő, hiszen kialakításuknál fogva egy téli pihenő után jövő nyáron – és még sok-sok évig – újra rendelkezésre állnak majd! A Tchibo webáruház kínálatában rengeteg ilyen kerti bútor közül válogathatunk, sok esetben akár egyesével megvásárolva ezeket, hogy mindenből épp annyi legyen, amennyire szükségünk van – de természetesen az előre összeállított szetteket is érdemes felmérni, hiszen könnyen lehet, hogy épp ezek között találjuk meg a számunkra legideálisabb megoldást!

Kapcsolódó cikkek

Szuperhős szobanövény az aloe vera

Aloe vera: a szuperhős szobanövény

Csodaszer, gyógyír minden bajra. A halhatatlanság növénye, amiért sokan rajonganak, míg mások úgy vélik, semmire sem jó, és még csúnya is.

El sem hinnéd, mennyi vizet pazarolsz el egy zuhanyzással

El sem hinnéd, mennyi vizet pazarolsz el egy zuhanyzással

Sokkal többet tartózkodunk a fürdőszobában, mint az indokolt lenne.

A kertészkedés egy nehéz - 5 lépés az organikus kert létrehozásáért – és hosszadalmas folyamat.

5 lépés az organikus kert létrehozásáért

A kertészkedés nem egy könnyű munka. Kertet tervezni sem egyszerű. A cikkben ehhez adunk ötleteket és segítséget.