Pihenés a kertben

Munka után édes a pihenés.
Pihenés a kertben

Itt van az ősz, és a kellemes napsütéses napokat egyre többször tarkítják záporok és zivatarok… azonban egyelőre bőven van még lehetőség a különféle kerti programokra – vagy épp arra, hogy egy kis kertészkedéssel felkészítsük a kertünket a következő évre! Lássuk, hogy mik azok a feladatok, amiket ilyenkor célszerű elvégeznünk, hogy jövőre is kiélvezhessük majd a kert nyújtotta lehetőségeket!

Érdemes feljavítani a talajt, amihez a kertészetekben szerezhetünk be komposztot, ha otthon nem komposztáljuk az erre alkalmas konyhai hulladékokat. Ezzel javítjuk a talaj állagát és vízelvezető képességét, és pótoljuk a tápanyagokat is, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a növényeink szépek és egészségesek legyenek, és a pázsitunk is a legjobb formáját hozza.

Ha pedig szóba került, akkor érdemes a gyepszőnyegre is külön figyelmet fordítani, és szellőztetni azt, amihez nagyobb kertek esetén kifejezetten erre szolgáló gépet is bérelhetünk, kisebb területnél viszont akár a gereblyét is alkalmazhatjuk.

Takarítás, szüretelés

A beteg, fertőzött növényektől gyökerestül szabaduljunk meg, és az ágyások tövét is tisztítsuk meg, különös figyelmet fordítva a növények töve körüli részekre. Azoknál a fáknál pedig, amiket az eddigi években is megfelelően gondoztunk, eljött a szüret ideje! Az alma- és körtefák termését valószínűleg ideje leszedni – erről úgy győződhetünk meg, hogy néhány gyümölcsöt félbevágunk, és ellenőrizzük, hogy mennyire barnultak meg a magok.

A leszedett gyümölcsök tárolása hűvös, száraz helyen történjen, érdemes tehát ezeket addig is a pincébe vagy kamrába tenni, amíg eldöntjük, hogy milyen módon használjuk fel őket, ha nem nyersen szeretnénk elropogtatni a finomságokat.

Van, amit most kell elültetni

A fák és cserjék elültetése mellett a konyhakertet is érdemes feltölteni, emellett a kezdő kertészek számára kicsit megtévesztő nevű tavaszi hagymásokat is ilyenkor kell a földbe dugni. Fák számára legalább 1x1 méteres gödröt kell ásni, amelynek mélységére szintén el szokott hangzani az 1 méter, mint irányadó érték, azonban inkább a megvásárolt növény földlabdájának méretét vegyük alapul, ezeket ugyanis talajszintbe kell elültetni. A fák ültetésénél érdemes néhány évre előre gondolkodni, és nem túl közel ültetni egymáshoz őket, hiszen a későbbiekben nem biztos, hogy elegendő helyük lesz a fejlődéshez.

A konyhakert esetén ilyenkor jött el a fokhagyma, és a különböző hidegtűrő zöldségfélék ideje, vagyis el lehet vetni a zöldsalátát, a brokkolit, a kelkáposztát és a káposztát is, de a zöldbab, az uborka vagy épp a sütőtök ideje is elérkezett. Természetesen hely függvénye a dolog, de ha van rá lehetőség, akkor mindenképp érdemes egy kis konyhakertet fenntartani, hiszen különösen jó érzés, ha olyan alapanyagokból készíthetünk finomabbnál finomabb falatokat, amiket mi neveltünk, mielőtt frissen leszedtük volna a saját kis kertünkből.

Tavaszi hagymások – a név nem arra utal, hogy mikor kell elvetnünk őket, hanem arra, hogy mikor borítják majd virágba a kertet. Ahhoz pedig, hogy ezt megtehessék, időben el kell helyeznünk őket, vagyis most, az őszi időszakban! Az ültetéshez érdemes olyan hagymákat beszerezni, amelyek kemények, és nem lehet benyomni őket – ezt szerencsére akár a csomagoláson keresztül is könnyen ellenőrizhetjük.

Munka után édes a pihenés

A célirányos kertészkedés, amellett, hogy kellemes tevékenység, bizony megerőltető is lehet. Ha az időjárás engedi, akkor viszont semmi sem kellemesebb annál, mint a munka fáradalmait is odakint, kényelmes kerti bútorokon kipihenni. Ezekből mindenképp érdemes olyan, időjárásálló darabokat választani, amelyek ilyenkor inkább a csapadéknak, a nyári időszakban pedig az UV-sugárzásnak is ellenállnak. Éppen emiatt az ilyen bútorok beszerzéséhez még most sincs késő, hiszen kialakításuknál fogva egy téli pihenő után jövő nyáron – és még sok-sok évig – újra rendelkezésre állnak majd! A Tchibo webáruház kínálatában rengeteg ilyen kerti bútor közül válogathatunk, sok esetben akár egyesével megvásárolva ezeket, hogy mindenből épp annyi legyen, amennyire szükségünk van – de természetesen az előre összeállított szetteket is érdemes felmérni, hiszen könnyen lehet, hogy épp ezek között találjuk meg a számunkra legideálisabb megoldást!

Kapcsolódó cikkek

A villamosenergia-tárolás kaput nyit a zöldebb jövő felé

A villamosenergia-tárolás kaput nyit a zöldebb jövő felé

Napjainkban az alternatív energiatermelés forradalmi lendülettel bontakozik ki, amelyben az energiatárolás kérdése kulcsfontosságú szerepet játszik a jövőre nézve.

Svájcban már működik az IKEA Clean Energy Services szolgáltatása

Svájcban már működik az IKEA Clean Energy Services szolgáltatása

Zöld otthon az IKEA segítségével. Svájc 2050-re klímasemleges lesz.

Az étkezés is lehet - 7 tipp a környezetbarát étkezéshez – környezetbarát.

7 tipp a környezetbarát étkezéshez

7 tipp a környezetbarát étkezéshez