Annyi szén-dioxidot bocsát ki egy lombszívó, mint az autónk egy 1800 kilométeres út során

Alig hullanak le ősszel a levelek, már elő is kerül a lombszívó. Nem csak az akár 150 decibeles hangjuk idegesítő, hanem a környezetre és a klímára nézve is ártalmasak.
Annyi szén-dioxidot bocsát ki egy lombszívó, mint az autónk egy 1800 kilométeres út során

Ezek a készülékek gyakran rendelkeznek belső égésű motorral, és meglepő mennyiségű szén-dioxidot juttatnak a légkörbe: egy amerikai tanulmány szerint egy órás használat során éppen annyit, mint egy Toyota Camry egy 1800 kilométeres út alatt.

Kaliforniában a fosszilis anyagok használatával működő lombszívókat 2024-től be is tiltották, míg Ausztriában egyelőre csak egyes városokban tiltott a használatuk.

A készülékek a kis állatok haláláért is felelősek lehetnek, mivel közel 400 km/órás sebességgel szippantanak be mindent a talajról. A lomb és a kiszáradt fa egyébként is a sünök, kétéltűek és a rovarok természetes búvóhelye a tél során. Javasolt tehát a lombszívó helyett a gereblye használata!

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Teremtsünk egészséges környezetet - Mutatunk 5 tippet, hogyan óvjuk meg a gyermekünket a környezeti ártalmaktól – a gyermekünknek.

Mutatunk 5 tippet, hogyan óvjuk meg a gyermekünket a környezeti ártalmaktól

A környezeti ártalmaktól mi, szülők is megóvhatjuk a gyermekeinket. Legalábbis, sokat tehetünk annak érdekében, hogy a gyermek minél egészségesebb környezetben nevelkedjen.

Az otthonunk is lehet - 6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj – fenntartható.

6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj

Azzal is védhetjük és óvhatjuk a környezetünket, ha fenntartható otthont teremtünk magunknak. Mutatjuk is, hogyan!

Hogyan neveljünk húsevő növényt?

Hogyan neveljünk húsevő növényt?

Mit esznek a növények? Semmit – mondanák legtöbben. Azonban léteznek húsevő növények, amelyek étlapján a rovarok szerepelnek. Hogyan jutnak hozzá?