Halvásárlás tudatosan
Jelmagyarázat: ++: a legjobb választás, nincs túlhalászat, jó fajta +: nyugodtan válasszuk ezt, halászás módszere: természetes, a fajtája nem a legjobb, - inkább kerüljük el, a fajtája és a halászati módszer nem tesz jót a környezetnek. A: akvakultúrából származó, V: vadhalászatból származó
Lazac: Az Atlanti-óceánban túlhalásszák. A jobb minőségű akvakultúrákból jön, amelyek Észak-Európában szabályozott rendszer keretében működnek.
+: norvég, skót, ír, feöer-szigeteki, izlandi (A)
-: finn-öblök (V)
Alaszkai fekete tőkehal: Sok halászat minősítési tanúsítvánnyal rendelkezik. A gyors növekedésnek köszönhetően nagy szerepe van az ökoszisztémában.
++: Ohotoszki-tenger (USA) (V)
-: Japán/nyugati Bering-tenger (V)
Hering: a Matjes USA-ból feltétlen meg kell kóstolni, a nyugati (ír, skót) termékek túlhalászottak.
++: az Atlanti-óceán észak-keleti része (V)
+: Ír-, Kelta-tengerek (Skagerrak, Kattegat), Keleti-tenger nyugati része, Kanada (V)
Pangasisus: Az egyre növekvő kereslet aggasztó an befolyásolta a lehalászási módszereket. Nagy része Vietnámból származik, legtöbbje minősített.
+: vietnámi (A)
-: thaiföldi (A)
Fehér tonhal: Meghatározó, hogy hogyan halásszák le. Fontos, hogy a lehalászásuk kézzel és horgászzsinórokkal történjen és a csendes-óceáni vidékről származzon.
++: Csendes-óceán, Atlanti-óceán
+: Atlanti-óceán: kézi vagy zsinóros lehalászás
-: bármi más
Pisztráng: 7800 tonna (2019-es adat) éves felhasználásával a szivárványpisztráng a legkedveltebb halfajta, amely akvakultúrából származik. Európában a fogása jó szabályozott.
++: dán (A)
+: európai (A)
-: dél-amerikai, török (A)
Tőkehal: A legtöbb tőkehal nem jó. Kivétel: izlandi, északi-sarki
+: északi-sarki (V)
-: a többi, atlanti-óceáni, csendes-óceáni (V)
Fekete tőkehal: Kiváló lazac-helyettesítő, de csak a fiatal fajtája.
++: északi-sarki, izlandi (V)
-: atlanti-óceáni
Markéla: Egészséges, nagyon keresett halfajta. A pelágikus (szabadvízi) halászata megkérdőjelezhető.
++: észak-kelet atlanti-óceán: kézzel vagy zsinórral halászott
+: észak atlanti-óceáni
Ponty: Kiváló választás! Mindenevő, így környezet- és állatbarát halászással fogják és frissen mindenhol kapható.
++: EU (A)
Lepényhal: Jó készletű, halászhálóval fogják, ami viszont károsítja a tengeralatti élővilágot.
+: Kattegat/Öresund, Keleti-tenger nyugati partja
-: Észak atlanti-óceáni területek
Garnéla, trópusi garnéla: A legkedveltebbek a tenger gyümölcsei közül! A sarkvidéki-tengeri állományt Kelet-Grönlandon túlhalásszák. Jó pótlást biztosít azonban Izland. A legnépszerűbb a „Penaeus”, ami ötvözi a trópusi finomságokat, például a különböző tigrisrákokat.
++: thai, európai (A)
+: hondurasi, ecuadori, madagaszkári (A), északi-sarki, izlandi (V)
-: latin-amerikai (A)
Szardínia: Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban előszeretettel fogyasztják. A gondtalan élvezethez válasszunk az észak-közép atlanti-térségből!
++: Mauritánia, Marokkó (V)
+: Észak-szicíliai tenger térsége (V)
-: észak-adriai (V)
Tintahal: Kézi vagy zsinóros halászattal fogott, kelet-atlanti térségből vagy az Indiai-óceán keleti részéről.
++: zsinóros halászattal (kézi)
+: zsinóros halászattal (mechanikus)
-:hálós