Az újrahasznosítás mellett az újracsomagolás is segítene megóvni a bolygót

A csomagolások újrahasznosítása helyett az újrahasználatuk is óriási környezeti terheléstől mentesítené a bolygót.
Az újrahasznosítás mellett az újracsomagolás is segítene megóvni a bolygót

Az elmúlt években rekordot döntött az étel-házhozszállítás, az e-kereskedelem és a tisztítószerek eladása is, ám ezek az iparágak az egyszer használatos csomagolásokra építenek. Pedig csak egy kis odafigyelésre lenne szükség, hogy felszámoljuk a szeméthegyeket.

Míg a nagyvállalatok az újrahasznosításban látják a megoldás kulcsát, a szakértők szerint a gyártás és fogyasztás mai mértéke mellett már nincs olyan hulladékgazdálkodási rendszer, ami ezt megfelelően kezelni tudná.

Ha azonban a tisztítószerek, az online rendelt ruhák és a kiszállított élelmiszer egyötödét újrahasználható anyagba csomagolnánk a következő 5 évben, azzal több mint egymilliárd tonna szén-dioxid kibocsátását előznénk meg. Emellett 3 és félmilliárd köbméter vizet és több mint 1,2 millió teherautónyi nyersanyagot is spórolhatnánk.

A műanyagot lecserélni gazdasági okokból nem prioritás a nagyvállalatoknak, ugyanis a szűz műanyag olcsón elérhető. Pedig ha például a tisztítószereknél újratölthető flakonokra váltanánk, alig egytizenkettedére faragnánk le a csomagolás környezeti hatását. Ez megvalósítható, hiszen már ma is vannak üzletek, ahol befőttesüvegbe, vagy műanyag flakonba nyomhatjuk a szappant, sampont.

És ott van persze a vendéglátóipar is, ahol egyre nő az elviteles csomagolóanyagok használata. A papír azonban belül általában műanyaggal van bevonva, ha nem, akkor pedig kukoricakeményítővel, ami miatt nem dobhatjuk a szelektív kukába, csak komposztálóba.

A műanyagok (például PET, PS, PVC) és az alumínium ugyanakkor nemcsak a környezetbe kerülve ártalmasak, de az egészségünkre káros anyagokat is tartalmazhatnak. Környezeti szempontból kisebb ökológiai lábnyommal jár és az egészséget is óvja, ha fémcsomagolást használunk.

Galambos Dániel


Kapcsolódó cikkek

Az év állatkerti állata a krokodil

Az év állatkerti állata a krokodil

Talán a legnagyobb probléma a szegény krokik imidzse, ezért nem helyeződik mentésükre elég figyelem. Pedig még környezetvédelmi feladataik is vannak!

A fák, a faültetés 7 előnye - A fák hatással vannak ránk, emberekre is

A fák, a faültetés 7 előnye

A fák nem csak széppé varázsolják a környezetünket, de nagyon sok pozitív hatással is rendelkeznek. A cikkben ezeket a pozitív hatásokat sorakoztatjuk fel.

Halvásárlás tudatosan

Halvásárlás tudatosan

Útmutató a halak és a tenger gyümölcseinek vásárlásához.